Zdravlje
23.03.2022. 16:07
Beta

Kragujevac

Na mamografu Doma zdravlja dve godine nije obavljen nijedan pregled

Doktor
Izvor: Shutterstock

U Domu zdravlja u Kragujevcu tokom poslednje dve godine nije uradjen nijedan mamografski pregled na jedinom aparatu u toj zdravstvenoj ustanovu, a pacijentkinje su upućivane na pregled u Univerzitetski klinički centar.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla da je razlog za to što je mamograf u Radiološkoj službi zgrade "ATD-a" koja je tokom epidemije u crvenoj zoni.
 

"Zastoj je nastao i zbog toga što su radiolozi angažovani u kovid ambulanti, pa niko nije mogao ni da čita snimke", dodao je on.
 

Ona je rekla da su pacijentkinje koje su imale probleme, upućivane na mamografski pregled u Univerzitetski klinički centar.

Petrović je istakla da bi do kraja ovog meseca trebalo da počnu i mamografski pregledi u Domu zdravlja jer je smanjen broj pregleda u kovid ambulanti, manji je i broj ekipa lekara koji rade u toj ambulanti, te "očekujemo da ćemo se vratiti u režim rada pre epidemije". 

Ona je dodala da je zbog velikog broja inficiranih pacijenata kao i angažovanosti lekara u kovid ambulanti trpela preventiva, a najviše skrining rizičnih grupa pacijentkinja na karcinom dojke koji je potpuno zastao.

U manjem obimu je tokom epidemije obavljan skrining na rak debelog creva i na rak grlića materice.   

Kako je ranije pisala Nova.rs Kragujevac kao četvrti grad u Srbiji, sa oko 176.000 stanovnika, ima tri mamografa, od kojih je u funkciji samo jedan, u Univerzitetskom kliničkom centru.

Mamograf u Zavodu za zadravstvenu zaštitu radnika Zastava je u kvaru poslednje dve godine. Iz te ustanove su rekli portalu da do kraja godine očekuju potpuno novi mamografski aparat, koji će obezbediti Grad Kragujevac.

U Kragujevcu ni jedna privatna specijalistička ordinacija nema mamograf, a nikada u Kragujevcu nisu organizovani ni preventivni mamografski pregledi mobilnim mamografom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo gde možete da uradite besplatan pregled dojki
rak dojke, dojke, žena, grudi

Prevencija je najvažnija

11.03.2022. 09:10

Evo gde možete da uradite besplatan pregled dojki

Jedna od asocijacija na ženu sigurno je i 8. mart, Međunarodni dan žena. Umesto ovog jednog dana u martu, neka čitav mesec bude važan za sve žene u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve