Zdravlje
13.07.2024. 22:10
R. E.

Važno je znati

NAJPRLJAVIJE stvari u domaćinstvu, a da toga nismo svesni

Čišćenje
Izvor: Shutterstock

Ljudi različito shvataju pojam čistoće. Neko briše prašinu svakodnevno, dok neko smatra da je to gubljenje vremena i čeka da se "uhvati" vidljiv sloj prljavštine. Međutim, mnogo je stvari u domu koje čak i najvredniji od nas ne čiste kako treba. Pročitajte koji kućni predmeti su "leglo" bakterija.

Kuhinjski sunđer izgleda bezopasno, ali može biti jedna od najprljavijih stvari u vašem domu, s obzirom na sve što dodirne.

Zamenite ga novim najmanje svake dve nedelje, ili ranije ako počne da neprijatno miriše.

Ako baš želite da mu produžite vek trajanja, možete pokušati da ga očistite na sledeći način. Navlažite sunđer i stavite ga u mikrotalasnu rernu na jedan minut ili ga operite u mašini za pranje posuđa, podešenoj na najvišu temperaturu.

Kada isperete sirovo meso, voće ili povrće, bakterije završe u vašoj sudoperi.

Kako biste je održali čistom, dezinfikujte je celu dva puta nedeljno, a jednom mesečno dodajte jednu kašičicu izbeljivača u litar vode i taj rastvor sipajte u odvod.

Što se tiče ispiranja mesa, to ionako ne bi trebalo da radite, jer kuvanje i pečenje na odgovarajućoj temperaturi ubija bakterije.

U vašim ustima žive stotine različitih vrsta bakterija, što znači da ih je toliko i na vašoj četkici za zube. Zbog toga je držač četkica za zube jedan od najprljavijih predmeta u većini domova.

Svake nedelje ga operite toplom vodom i sapunom, a nakon toga, obrišite alkoholom ili nekim sredstvom za dezinfekciju.

Četkice za zube menjajte što češće, a stomatolozi savetuju da ih nikada ne koristite duže od tri meseca.

Posuda za kućne ljubimce je prepuna bakterija. Pošto ne možete da tražite od Žuće da je sam opere, to vi svakodnevno uradite toplom vodom i sapunom.

Jednom nedeljno, napravite rastvor od izbeljivača (jedan čep na 4 litre vode) i potopite posudu na 10 minuta. Nakon toga je detaljno isperite čistom vodom.

Dugmad za šporete možda nije na vašoj listi predmeta koje redovno čistite, ali bi trebalo da bude. Razmislite o tome koliko često ih dodirujete, a zatim o tome koliko često ih perete. Skinite ih i operite vrućom vodom i sapunom barem jednom nedeljno.

Slavine u kupatilu imaju više mikroba na sebi nego ručka kojom puštate vodu u WC šolju ili kvaka na vratima kupatila. Svakodnevno čistite slavine u kupatilu i kuhinji dezinfekcionim sredstvom.

Na radnoj površini u kuhinji, na kojoj pripremate hranu verovatno ima puno opasnih bakterija, kao što su Salmonela i Ešerihija koli.

Pritom, ta površina često dolazi u kontakt sa kuhinjskim sunđerom, telefonima, torbicama, ključevima...

Svakodnevno, a pogotovo nakon što ste je koristili za pripremu obroka, je dezinfikujte sredstvom za čišćenje kuhinjskih elemenata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve