Zdravlje
03.10.2022. 11:37
Beta

ECDC

"Najteža sezona ptičjeg gripa u istoriji"

Ptičiji grip
Izvor: Shutterstock

Sezona 2021-2022. visoko patogenog ptičjeg gripa (HPAI) najteža je do sada registrovana u Evropi i dosadašnji bilans je blizu 50 miliona uništene peradi u zaraženim uzgajalištima, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.

Ta agencija Evropske unije naglašava da uprkos izuzetno velikom broju slučajeva kod domaće peradi i divljih ptica i brojne slučajeve prenošenja bolesti na različite sisare, na prostoru EU i Evropske ekonomske zajednice poslednjih godina nije registrovano obolevanje ljudi od ptičjeg gripa.

Dodaje se da je i širom sveta zabeležen veoma mali broj, i to blagih oblika bolesti kod ljudi, ali i upozorava da je rizik nešto viši kod osoba koje su zbog posla direktno izložene kontaktu sa zaraženim pricama.

Najnoviji zajednički izveštaj ECDC, Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i referentnih laboratorija u Evropskoj uniji precizira da je zabeleženo ukupno 2.467 zaraza na farmama peradi, a oko 48 miliona ptica je moralo da bude ubijeno.

Bolest je registrovana i kod 187 divljih ptica u zarobljeništvu, na primer u zoološkim vrtovima, i 3.573 divlje price u prirodi.

Uz to, kako se navodi, epidemija je nazapamćena i po veličini zahvaćene teritorije, jer su žarišta registrovana u 37 evropskih zemalja, i to od Špicberškog, odnosno Svalbardskog arhipelaga u Arktičkom okeanu, do južnog Portugala i na istoku do Ukrajine.

Agencije EU navode da virusi gripe koji se šire među životinjama samo sporadično mogu da zaraze i ljude, ali u tom slučaju simptomi mogu da budu od vrlo blagih, pa do veoma teških.

Ukazuje se da ti virusi mogu ozbiljno da ugroze javno zdravlje i podseća na epidemije ptičjeg gripa H5N1 u Egiptu, H7N9 u Kini, i na pandemiju koja čiji je okidač 2009. bilo širenje virusa H1N1 sa svinja na ljude.

"Na svu sreću u EU/EEZ tokom poslednjih izbijanja zaraze ptičjeg gripa nije bilo zaraze kod ljudi. Ipak, izvesne grupe ljudi, uglavnom oni koji rade sa životinjama, rizikuju da dođu u dodir sa zaraženim životinjama", rekla je direktorka ECDC Andrea Amon.   
 

"Od ključne je važnosti da zdravstveni stručnjaci, kako u veterini tako i u humanoj medicini, sarađuju i održavaju koordinisani pristup. Potrebna je velika pažnja kako bi se zaraza ptičjim gripom što pre identifikovala i tako doprinelo kompetentnoj procena rizika i akciji javnog zdravstva", dodala je Amon.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sirote ptice: Krijumčarenje i maltretiranje (FOTO)
1

Uprava carina

22.09.2022. 13:12

Sirote ptice: Krijumčarenje i maltretiranje (FOTO)

Carinici su 21. septembra 2022. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Кonvencijom, saopštila je Uprava carina republike Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve