Zdravlje
26.01.2023. 12:34

Ne zanemarite, važno je

Nije svejedno u koje vreme i kako uzimate vitamine i suplemente

vitamini, suplementi
Izvor: Shutterstock

Zdrava i izbalansirana ishrana je najbolji način da organizmu obezbedimo sve najvažnije nutrijente. Međutim, moderan tempo života nam često ne dozvoljava da se pravilno hranimo. Tada možemo da nadoknadimo ono što telu nedostaje uzimajući različite suplemente.

Kako bi vitamini i minerali koje pijemo zaista delovali, važno je da ih uzimamo u pravo doba dana, jer se u određenom trenutku najbolje apsorbuju. Takođe, pokazalo se da neki vitamini bolje deluju na prazan stomak, dok je druge potrebno unositi sa hranom.

Vitamine koji se razlažu u vodi je potrebno uzimati svakog dana. U tu grupu spadaju Vitamin C i vitamini iz B grupe - tijamin (B1), riboflavin (B2), nijacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kiselina (B9) i kobalamin (B12).

Možete ih uzimati sa ili bez hrane, sa izuzetkom Vitamina B12 koji se bolje apsorbuje uz obrok. Ukoliko pijete i Vitamin C, važno je da prođe makar dva sata između te dve tablete, zbog toga što Vitamin C sprečava organizam da pravilno koristi B12.

Vitamini A, D, E i K se razlažu u mastima i zbog toga je neophodno da ih uzimate uz hranu. Međutim, ne morate preterivati sa mastima, pogotovo zasićenim masnim kiselinama. Masnoću možete uneti i kroz zdravu hranu kao što su avokado ili orašasti plodovi.

Ukoliko koristite suplemente koji nadoknađuju nedostatak gvožđda u organizmu, najbolje je da ih pijete na prazan stomak. Umesto vode možete popiti i sok od citrusnog voća, jer dobro slažu sa Vitaminom C. Međutim, ne treba da ih mešate sa kalcijumom, jer se ni jedan ni drugi suplement neće apsorbovati kako treba.

Kalcijum, cink i magnezijum ne bi trebalo uzimati u isto vreme. Takođe, bilo koji od ovih minerala će bolje delovati ako se piju nakon obroka.

Sa Vitaminom A morate biti posebno pažljivi, pogotovo ako ste u drugom stanju. Doze veće od 10,000 IJ (internacionalne jedinice za aktivnost vitamina) mogu da naškode plodu. Ukoliko u isto vreme imate visok nivo Vitamina A i beta karotena - supstance koju organizam pretvara u Vitamin A, to može povećati rizik od raka pluća ako ste pušač ili ako ste bili ranije, piše WebMD.

Ukoliko vam je prepisan neki lek za razređivanje krvi kao što je varfarin, čak i mala količina Vitamina K može da mu smanji dejstvo. Takođe, ako dnevno pijete više od 1,000 mg Vitamina E uz ove lekove, to može pojačati krvarenje.

Osobe koje piju lekove za štitnu žlezdu, bi trebalo da uzimaju kalcijum, magnezijum i gvožđe sa makar četiri sata razmaka, jer ovi minerali mogu smanjiti dejstvo lekova.

Na kraju je važno da napomenemo da, ako imate bilo kakvu nedoumicu o pravilnom načinu uzimanja bilo kog suplementa, konsultujte se sa svojim lekarom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lekovi i hrana koji ne idu zajedno
lekovi i hrana

Važno!

03.12.2022. 09:05

Lekovi i hrana koji ne idu zajedno

Verovatno već znate da pojedini medikamenti ne bi trebalo da se uzimaju u isto vreme, kako se njihovo dejstvo ne bi umanjilo ili pojačalo. Međutim, ono što jedemo i pijemo takođe može da utiče na efekat lekova.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve