Zdravlje
09.01.2022. 14:13
R.E.

Ima li kraja...

Novi soj korona virusa "deltakron"?!

Profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra, otkrio je novi soj korona virusa koji se sastoji od kombinacije delta i omikron soja, koji je nazvao "deltakron".

Profesor i naučnik Leondios Kostrikis nazvao je soj "deltakron" zbog njegovih genetskih potpisa nalik na omikron unutar delta genoma, navodi Blumberg, a prenosi CNBC.

Kako se navodi u izveštaju, profesor Kostrikis i njegov tim su do sada otkrili 25 slučajeva virusa.

U intervjuu za Sigma TV on je poručio da je još uvek prerano reći da li ima više slučajeva "deltakrona" ili kakve posledice može imati.

"Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj zarazniji i da li će prevladati u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron," rekao je

Kostrikis.

Dodao je da veruje da će omikron soj biti zarazniji od "deltakrona".

Takođe je izjavio da je "učestalost mutacija bila veća među onima u bolnici, što bi moglo da znači da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija".

Kako se navodi u izveštaju Blumberga, istraživači su svoje nalaze ove nedelje poslali u međunarodnu bazu podataka koja prati viruse GISAID.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bris iz grla brže otkriva omikron nego bris iz nosa
Korona, testiranje, test, PCR

Ekspert tvrdi

08.01.2022. 18:05

Bris iz grla brže otkriva omikron nego bris iz nosa

Bris iz nosa koji se uzima prilikom brzog antigenskog testa neće pouzdano otkriti omikron soj u prvih nekoliko dana infekcije korona virusom, pa bi proizvođači testova trebalo da zatraže od regulatornih vlasti da korisnici sami uzimaju uzorke iz grla, rekao je ekspert za infektivne bolesti Majkl Majna.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve