Zdravlje
08.02.2022. 11:52
R. E.

Saveti

Seks i korona: Šta (ne)treba raditi

Seks
Izvor: Shutterstock

Kovid - 19 nije seksualno prenosiva bolest, ali koronavirus se širi putem kontakta sa kapljicama iz nosa i usta i pljuvačkom zaražene osobe. To znači da postoji velika šansa da ćete se zaraziti ako imate seks sa osobom koja ima koronu.

Kada se razboli neko sa kim živite u istom domu, male su šanse da se nećete zaraziti, tako da nije neophodno uzdržavati se od odnosa. Međutim, ako ste intimni sa nekim sa kim ne živite, a primetite da se osećate bolesno, preskočite seks. Takođe, ukoliko vi ili vaš partner imate odnose sa drugim ljudima, šansa da se inficirate će, naravno, biti veća.

Postoje načini na koje možete smanjiti rizik od zaraze virusom u toku seksa. Pitajte svog partnera da li se oseća loše ili ima neke od simptoma koronavirusa. Pre i posle seksa operite telo vodom i sapunom, a ruke ne perite kraće od 20 sekundi. Izbegavajte ili smanjite poljupce i razmenu pljuvačke. Birajte poze u kojima ima manje kontakta licem u lice.

Međutim, nije stvar samo u tome da li ćete se zaraziti tokom seksualnog odnosa. S obzirom na iscrpljenost organizma nakon preležane infekcije, postavlja se pitanje da li je pametno dodatno se zamarati.

Doktor Predrag Kon o toj temi kaže: "Konkretno o tome nisam posebno razmišljao, ali je činjenica da treba izbegavati bilo kakve fizičke aktivnosti zbog postkovid sindroma i mogućnosti da to može da se pogorša. Tu postoje varijacije na temu i koliko se pazi tokom toga, ali jedan period apstinencije nije na odmet dok se partner ili partnerka ne oporavi", rekao je dr Kon za TV Prva.

Na pitanje da li isto važi i za teretanu, odgovorio je potvrdno.

"Što se tiče sportista, tu su obaveze kontrolisanja. Profesionalni nam služe kao primer. Mesec dana je apsolutni minimum za usporavanje ako neko ima klinički kovid. Ne govorimo o onima kod kojih je samo otkriven", kazao je dr Kon.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Monogamija je neprirodna": Poznati koji žive u "otvorenim" brakovima
Vil Smit i Džejda Pinket Smit 23.11.2021.

Prevaziđen koncept?

23.11.2021. 17:20

"Monogamija je neprirodna": Poznati koji žive u "otvorenim" brakovima

Definicija monogamije je jednostavna - imate seksualne odnose samo sa jednim partnerom koji takođe ne upražnjava seks ni sa kim drugim. Međutim, afere i avanture dogode se i u najčvršćim vezama. Mnogi ljudi zbog toga smatraju da je monogamija prevaziđen koncept.
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve