Zdravlje
25.01.2022. 22:05
R.E./Science Alert

Mentalno zdravlje

Šesto čulo zaista postoji

Mozak
Izvor: Shutterstock

Osim pet osnovnih čula: dodir, vid, sluh, miris i ukus, postoji i dodatno šesto čulo - interocepcija, a odnosi se na naš osećaj za unutrašnje stanje organizma. Istraživanja su pokazala da se razlikuje kod muškaraca i žena.

Šesto čulo nam govori da popijemo vodu kada smo žedni, da jedemo kada smo gladni i da skinemo jaknu kada se telo pregreva.

Interocepcija je važna i za mentalno zdravlje jer doprinosi psihološkim procesima u vezi sa našim donošenjem odluka, socijalnim sposobnostima i izražavanjem emocija.

Poremećena interocepcija dovodi do psiholoških poremećaja, poput depresije i anksioznosti.

Urađeno je nekoliko istraživanja u vezi sa tim kako se šesto čulo manifestuje kod žena, a kako kod muškaraca. U poslednjem istraživanju, kombinovani su podaci čak 93 studije na ovu temu.

Studija se bavila ljudskim reakcijama na signale srca, pluća i stomaka u nizu različitih zadataka. Neki učesnici su brojali otkucaje srca, nekima je traženo da utvrde da li primećuju svetlo kada im se stomak zgrči, a neki su testirani u primećivanju razlike kada dišu normalno i kroz mašinu koja otežava protok vazduha.

Rezultati su pokazali da su žene manje perceptivne kada se radi o fokusiranju na rad srca, a u drugim kategorijama rezultati su isti za oba pola.

Ova saznanja su dovedena u vezu sa činjenicom da daleko više žena pati od anksioznih poremećaja i depresije.

Nedostatak interocepcije je mogući faktor u razvijanju problema sa mentalnim zdravljem jer, kao što je već pomenuto, ovo čulo ima značajnu ulogu u regulisanju emocija, društvenih i kognitivnih funkcija.

Iako znamo da razlike postoje, još uvek je nepoznato šta ih uzrokuje. Nekoliko teorija spominju fiziološke i hormonalne promene kroz koje prolaze oba pola. Postavlja se pitanje koliko muškaraca i žena je naučeno da prepoznaju svoje emocije i introceptivne signale, kao što je na primer bol.

Bolje razumevanje faktora koji utiču na intreroceptivnu sposobnost ključno je u razvoju boljih tretmana za mnoga stanja mentalnog zdravlja, piše Science Alert.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate šta je "sindrom prevaranta" i kako vas čini boljim radnikom?
Posao, zabrinuta žena, stres

Nova studija

16.11.2021. 14:35

Da li znate šta je "sindrom prevaranta" i kako vas čini boljim radnikom?

"Sindrom prevaranta" imaju ljudi koji ne veruju da je njihov uspeh zaslužen, već da su samo imali sreće, a ne da su uspeh postigli zahvaljujući sopstvenim naporima u trudu. Zbog toga se osećaju kao prevaranti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve