Zdravlje
12.09.2022. 08:10
R.E

Novi podaci

Silikonski implanti povezani sa retkom vrstom karcinoma

Silikonske grudi
Izvor: Shutterstock

Američka agencija za kontrolu hrane i lekova (FDA) upozorila je žene koje imaju implante u grudima ili razmišljaju o operaciji, da se u postoperativnim ožiljcima i okolnom tkivu mogu pojaviti retke forme karcinoma.

Maligna oboljenja su povezana sa implantima svih vrsta, bilo da su punjeni silikonom ili fiziološkim rastvorom.

Naučnici su ranije već uočili povezanost anaplastičnog limfoma velikih ćelija, retkog oblika raka imunog sistema, sa teksturiranim implantima, čija gruba spoljna površina izaziva više upala u nego glatki implantati.

Ohrabrujuć podatak je da je ovo relativno retka pojava, jer je FDA izvestila da je dokumentovano manje od 20 slučajeva karcinoma i manje od 30 slučajeva neočekivanih limfoma u tkivu koje se formira oko implanata.

Međutim, s obzirom na široku rasprostranjenost implanata u grudima, lekari smatraju da ima razloga ta brigu. U nekim slučajevima, ženama je limfom dijagnostikovan nekoliko godina nakon operacije, a među prvim simptomima su otok, bol, kvržice i promene na koži.

Iako su limfomi i drugi karcinomi u području oko implanata relativno retki, "zdravstveni radnici i žene koje razmišljaju o stavljanju implanata u dojke moraju biti svesni da su rizik postoji", navodi se u saopštenju FDA-a, a prenosi New York Times.

Okvirno jedna trećina žena koje imaju implante u dojkama, nakon operacije iskuse bol, osetljivost, gubitak osećaja dodira i asimetriju grudi. Prema izveštaju FDA, oko polovine žena nakon operacije je prijavilo osećaj bolnog zatezanja tkiva oko implanata, dok se kod jedne trećine može javiti pucanje ili curenje sadržaja, koje zahteva medicinsku intervenciju.

Zabrinjavajuć podatak je da skoro 60 odsto žena koje imaju implante, kasnije ponovo odlazi "pod nož" zbog različitih komplikacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Transrodne žene i karcinom dojke: Koliki je rizik?
Karcinom dojke

Razultati istraživanja

22.06.2022. 14:15

Transrodne žene i karcinom dojke: Koliki je rizik?

Do nedavno, nije postojalo mnogo podataka o tome koliko često trans žene obolevaju od karcinoma dojke. Transrodne osobe se suočavaju sa diskriminacijom u svakom aspektu života, te podaci o stopi malignih bolesti često nisu evidentirani na odgovarajući način.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve