Zdravlje
22.06.2022. 14:15
R. E. / Healthline

Razultati istraživanja

Transrodne žene i karcinom dojke: Koliki je rizik?

Karcinom dojke
Izvor: Shutterstock

Do nedavno, nije postojalo mnogo podataka o tome koliko često trans žene obolevaju od karcinoma dojke. Transrodne osobe se suočavaju sa diskriminacijom u svakom aspektu života, te podaci o stopi malignih bolesti često nisu evidentirani na odgovarajući način.

Na primer, godinama se mislilo da trans žene imaju isti rizik od karcinoma dojke kao i cisrodni* muškarci. Međutim, novi podaci pokazuju da nije tako.

Medicinska istraživanja su pokazala da transrodne žene imaju veći rizik od raka dojke u poređenju sa cisrodnim muškarcima i da je potrebno da odlaze na redovne preglede.

Studija objavljena 2019. godine pratila je da li se karcinom dojke javlja kod trans žena koje su uzimale hormonsku terapiju. Istraživanje je sprovedeno u Univerzitetskom medicinskom centru u Amsterdamu i obuhvatilo je pacijentkinje koji su se ovde lečile između 1972. i 2016. godine.

Centar je izabran jer je glavna ustanova javnog zdravlja u Holandiji, gde više od 95 odsto transrodnih osoba dobija negu.

Istraživači su otkrili da transrodne žene koje primaju hormonsku terapiju imaju povećan rizik od karcinoma dojke u poređenju sa cisrodnim muškarcima. Podaci iz studije takođe pokazuju da se rizik povećao čak iako je terapija kratko trajala.

Pored toga, rezultati studije pokazuju da su transrodne žene koje su obolele od karcinoma dojke, često dobijale rak u mlađoj dobi od cisrodnih žena.

Iako je porebno još istraživanja i dodatnih informacija, ova studija je pokazala da hormonska terapija povećava rizik od karcinoma dojke kod transrodnih žena.

Taj rizik jeste niži od rizika za cisrodne žene, ali je dovoljno visok da ukaže na to da su skrining i edukacija o raku dojke za trans žene veoma važni.

Zato se savetuje transrodnim ženama koje uzimaju hormone najmanje pet godina, da se pridržavaju preporuka za skrinig karcinoma dojke za cisrodne žene iste starosne grupe.

Takođe, trans žene koje imaju više od 50 godina bi trebalo i da odlaze na preglede najmanje svake dve godine, bez obzira na to koliko dugo uzimaju hormonsku terapiju.

Ukoliko postoji istorija karcinoma dojke u porodici, onda je potrebno pridržavati se preporuka za skrining za visokorizične grupe.

Faktori rizika za obolevanje od karcinoma dojke, bilo da su pitanju trans ili cis žene, su genetika (mutacije gena BRCA1 i BRCA2), hereditet (neko u porodici je bolovao od karcinoma dojke), starost (rizik raste sa godinama), gojaznost (povećana telesna težina može da izmeni nivoe hormona), nedovoljna fizička aktivnost, konzumiranje alkohola, gusto tkivo dojki i prethodna dijagnoza karcinoma dojke.

Dobra vest je da je karcinom dojke izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi. Zbog toga je skrinig toliko važan, kao i poznavanje simptoma, koji mogu biti sledeći: kvržica na dojci, bol, oticanje dojki, izvrnuta bradavica, promene na koži dojke, iscedak iz bradavica, iznenadna promena veličine ili izgleda dojki, bolna kvržica ili otok u pazuhu.

Ovi simptomi ne ukazuju uvek na rak, ali ako primetite bilo koji od njih, svakako bi trebalo da se obratite lekaru.

 

*cisrodnost je termin za ljude čiji osećaj ličnog identiteta odgovara polu i rodu koji im je dodeljen po rođenju

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“
Mima Fazlagić

Intervju

12.03.2022. 07:10

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“

Po pravilu, svakog 8. marta setimo se velikih žena - žena na koje se ugledamo, koje nas inspirišu, koje su posvećene svom poslu i sa strašću ga rade. Jedna od njih je svakako dr Amira Fazlagić, sa kojom smo razgovarali baš na Dan žena.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve