Zdravlje
22.06.2023. 02:30
Promo

Aleksandar Ljubić

Šta je to bio-porođaj, nova metoda kod nas

Trudncia
Izvor: Shutterstock

Prof. dr Aleksandar Ljubić je objasnio šta predstavlja nova inovativna tehnologija, nazvana bio-porođaj i zbog čega je ona sigurniji za majku i bebu.

"Bio-porođaj označava da koristimo neke ćelije i njihove produkte iz majke, kako bi sopstvenim tkivom poboljšali ishod porođaja. Primarno smo želeli da kod carskog reza učinimo bezbednijim porođaj za majku, a pri tome pokušavamo i da plod učinimo adaptabilnijim na spoljnu sredinu. Kada se pripremamo za sam porođaj, uzimamo određenu količinu krvi majke iz koje izdvajamo supstance koje mogu da nam pomognu, u efikasnom rešavanju mogućih komplikacija. To su prvenstveno ćelijski delovi krvi ili krvne pločice koje služe za zaustavljanje krvarenja ili bolje zarastanje rana. Biološki porođaj je zamišljen da bi smanjio komplikacije kod majke tokom carskog reza, a sada znamo i kako da ga primenimo i kod vaginalnog porođaja" kaže doktor Aleksandar Ljubić za K1 televiziju, i dodaje:

"Kod carskog reza, žena u proseku izgubi litar krvi, a ukoliko prokrvari jače, onda su u pitanju mnogo veće količine. To je ono što je najčešća komplikacija operativnog porođaja. Ovom inovativnom metodom, sprečavamo krvarenje tako, što smo pripremili supstancu koja se zove fibrin. On predstavlja jednu mrežicu sopstvenih tkiva, koju stavljamo na mesto posle rađanja posteljice, kako bi omogućili da žena manje krvari sa tog mesta. Uz to hirurški ušiveno tkivo, koje ste morali raseći kako biste izvadili bebu, biva poboljšano njegovo zarastanje, tako što ubacujemo faktore rasta u tkiva koja se šiju. Time smanjujemo krvarenje, poboljšavamo zarastanje i sprečavamo infekciju. To je ono što smo u prvih naših tridesetak slučajeva dokazali" kaže prof. dr Ljubić i objašnjava princip kod vaginalnog porođaja:

"Princip zaustavljanja krvarenja kod vaginalnog porođaja je identičan. Mi stavljamo tu fibrinsku naslagu na mesto odvajanja posteljice. Komplikacije kod vaginalnog porođaja žene osete mnogo kasnije u životu. Obično su u pitanju mikro povrede karličnog dna, odnosno prolazak bebine glavice kroz meke delove tog porođajnog puta koja dovodi do rascepa i manifestuje se padom vaginalnih zidova, popuštanjem kontrole mokraćne bešike, spadom uterusa. Mi upravo sa biološkim porođajem pokušavamo, da kada nastanu mikro traume, ubacimo sopstvene faktore za zarastanje rana" objašnjava doktor.

Tokom carskog reza, koji se smatra ozbiljnom operacijom, može da dođe do krvarenja koje izazivaju ozbiljne komplikacije, a u nekim slučajevima dovode i do gubitak materice, prof. dr Ljubić, objašnjava, da je upravo bio-porođaj namenjen sprečavanju ovakvih komplikacija.

"Upravo to je i bio razlog što smo krenuli sa tim. Mi smo kod naših pacijenata uspevali da izbegnemo vađenje materice ili ugrožavanje života žene, tako što smo već unapred pripremili bezbedni materijal, koji može da zaustavi krvarenje. Nove tehnologije služe da tu jednu operaciju koja ne traje dugo i izgleda jednostavno, ali može da ima veoma ozbiljne komplikacije, učinimo sa što manje komplikacija. To smo na ovom našem uzorku postigli. Uspevali smo da rešimo uz primenu takvih metoda biološke terapije – kazao je i ističe da je proizvodnja ove metode još uvek relativno skupa."

"Njihova proizvodnja je relativno skupa, u rangu stotina evra da vi napravite sve te produkte, kojima treba da se leče pacijenti, ali kao i sve druge tehnologije, što se bude više primenjivale, to će cene biti niže" kaže doktor i objašnjava da li postoji grupa žena na koje ne bi smela da se primenjuje ova metoda.

"Postoji određeni rang parametara, gde smo mi tehnički u stanju da izvadimo to, ali postoje pacijenti kod kojih ne možemo ništa da uradimo ako su u nekoj akutnoj infekciji ili sa ne tipičnim bolestima krvotoknih organa, onda je nemoguće pripremiti taj materijal. Samo uzimanje krvi nije kontra indikacija, ali ovo je nama tehnički ograničavajući faktor i zbog toga radimo na automatizaciji toga i pokušavamo da to što manje zavisi od samo veštine i iskustva ljudi koji rade na tome, već da se automatizuje i da bude dostupno u svim drugim uslovima gde ne morate biti stručnjak za regenerativnu i biološku medicinu, da bi to mogli to da primenite" zaključio je prof. dr Aleksandar Ljubić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Alarmantan podatak: Smrtnost novorođenih beba i dalje visoka
beba

UN

11.01.2023. 13:05

Alarmantan podatak: Smrtnost novorođenih beba i dalje visoka

Pet miliona dece mlađe od 5 godina umrlo je 2021. godine, što je alarmantan broj uprkos napretku zabeleženom od početka veka, saopštilo je nekoliko agencija UN-a.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve