Zdravlje
22.03.2022. 13:10
R.E

Vrtići

Šta se to dešava u beogradskim vrtićima, od čega su deca bolesna

Vrtić
Izvor: Shutterstock

Dok roditelji brinu, lekari poručuju da se u beogradskim vrtićima se ne dešava ništa što nije karakteristično za ovo doba godine.


Tu naravno mislimo na respiratorne i streptokokne infekcije, među kojima je i šarlah, ali i infekcije izazvane stomačnim virusima

Epidemiološkinja Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, istakla je za Tanjug da mora da demantuje mišljenje koje vlada u javnosti da je šarlah bolest koja je iskorenjena. 

"Šarlah se prijavljuje na teritoriji Beograda svake godine. Prethodne godine je bilo prijavljeno 47 slučajeva, 2020. godine 161 slučaj, a pre pandemije koronavirusa imali smo zabeleženo 467 slučajeva", istakla je Maris. 
 

Ona je takođe istakla da je do sada iz predškolskih ustanova bilo prijavljenih 11 slučajeva obolevanja od šarlaha, a sva su registrovana na teritoriji opštine "Novi Beograd" iz tri dečija vrtića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost
Deca, dete, internet, društvene mreže

Pitali smo stručnjake

04.02.2022. 08:05

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost

"U istraživanju koje je 2019. godine sproveo ’Eukids online’ pokazalo se da su u upotrebi društvenih mreža deca u Srbiji na prvom mestu. Čak 86 odsto njih koristi internet svakodnevno, a jedna petina zanemaruje osnovne fiziološke potrebe zarad što dužeg ostajanja ispred ekrana“, priča za "Ekspres“ Emina Beković, edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve