Vesti
21.03.2022. 12:33
R.E.

Korak po korak

Kako upisati dete u školu putem portala eUprava

Škola
Izvor: Shutterstock

Zahvaljujući usluzi koju pruža portal eUprava, roditelji od ovog ponedeljka mogu da putem portala eUprava zakažu termin za upis i testiranje dece za osnovnu školu kojoj teritorijalno pripadaju.

Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica. 
 
Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti u vezi sa upisom bez potrebe da donose ijedan dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila do 31. maja.

"Uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo je povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje skoro 30 različitih informacionih sistema”, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu. 

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8.00 do 15.00 časova.

Kako da upišete dete u školu elektronski:

1. Ukoliko već niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na portalu eUprava euprava.gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs. 

2. Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na portal eUprava (uputstvo za prijavu).

3. Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis.

4. Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju - Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve