Zdravlje
04.11.2022. 08:10

Umerenost je ključ

Šta su "meke" zavisnosti i kako da ih se oslobodite

preterana kupovina, kupoholičarka
Izvor: Shutterstock

Takozvane "meke" zavisnosti nisu podjednako opasne kao, na primer, pušenje ili preterano pijenje alkohola, ali mogu postati problem ako ih ne držite pod kontrolom.

Pojedine navike, kao što su kupovina kada smo neraspoloženi ili "bindžovanje" serija, možda ne zvuče opasno, ali, ako ih radite previše često, itekako mogu da negativno utiču na zdravlje.

Zbog toga što su "meke" zavisnosti u suštini normalne kada postoji umerenost, mnogim ljudima je teško da shvate da zapravo imaju problem. Da biste procenili da li imate ovu vrstu zavisnosti, potrebno je da se zapitate da li vas neka navika ometa u svakodnevnom životu ili utiče na vaše mentalno zdravlje.

Ne primer, gledanje serije celu noć, za nekoga je način da se opusti, dok je za nekoga drugog bežanje od stvarnosti. Isto tako, ako se s vremena na vreme "utešite" novom torbom ili čizmama, to je razumljivo, ali ako ovo radite svaki put kada ste neraspoloženi, pa vam ne preostaje dovoljno novca za osnovne stvari, to znači da imate problem.

Ukoliko ste primetili da vaš društveni život ili karijera trpe zbog neke navike, najbolje je da pokušate da je zamenite nekom drugom zdravom aktivnošću. Na primer, ako vas je lekar posavetovao da treba prestanete da jedete slatkiše, a vama ne uspeva da ih se odreknete, pokušajte da svaki put kad poželite nešto slatko, odete u kratku šetnju ili popijete čašu limunade.

Još jedan koristan način da se oslobodite "mekih" zavisnosti je da zamislite kako bi izgledalo kada biste uspeli da ih se rešite. Vizualizujte sebe kako izbegavate iskušenje. Ukoliko je problem u tome što ne možete da se oduprete brzoj hrani, zamislite sebe u omiljenom restoranu, kako naručujete zdrav obrok.

Takođe, imaćete više uspeha u menjanju ovih navika, ako shvatite šta ih izaziva. Obratite pažnju na to šta se dogodilo i kako ste se osećali neposredno pre nego što ste podlegli iskušenju. Zabeležite okolnosti koje su dovele do toga, kao i svoje emocije. Na ovaj način ćete shvatiti šta su okidači, koji vas navode da pokleknete.

Identifikujte koje negativne misli ili emocije obično doživljavate kada se prepuštate "mekoj" zavisnosti. Možda ćete otkriti da preterano generalizujete, prerano donosite zaključke ili imate stav "samo još ovaj put". Pokušajte da sebi skrenete pažnju nekom drugom aktivnošću u kojoj uživate i na taj način vežbajte samokontrolu.

Što se više puta oduprete iskušenju, to ćete imati sve više samokontrole.

Na kraju, važno je da znate da stres doprinosi zavisničkom obrascu ponašanja. Mnogi ljudi koriste "meke" zavisnosti kao način da se nose sa stresom.

Naučite da nivo stresa smanjite, redovnom fizičkom aktivnošću, kvalitetnim spavanjem i tehnikama opuštanja, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Đorđe Radak: "Hirurgija je poezija preciznosti"
Hirurgija, operacija

Intervju

29.10.2022. 13:05

Dr Đorđe Radak: "Hirurgija je poezija preciznosti"

U životnoj priči dr Đorđa Radaka, humaniste i hirurga koji je spasao mnoge živote, samo se potvrđuje ona čudesna misao da lepota stvarnog nosi pečat tvorca.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve