Zdravlje
02.11.2022. 14:05
R. E.

Pročitajte, važno je

Istraživanje pokazalo u kojim godinama je najbolje ostaviti pušenje

cigarete, pušenje
Izvor: Shutterstock

Razmišljate o tome da prestanete da pušite? Onda je ovaj tekst za Vas.

Rezultati nove studije pokazali su da ljudi koji prestanu da puše pre 35. godine imaju sličnu stopu smrtnosti kao i oni koji nikada nisu pušili.

Ovo istraživanje objavljeno krajem oktobra, takođe je pokazalo da su i oni koji su prestali da puše u kasnijoj dobi imali značajne zdravstvene prednosti, ali je njihova stopa smrtnosti bila veća od onih koji su prestali pre 35. godine, piše Sciencealert.

U istraživanju je učestvovalo 551,388 ispitanika, koji su imali između 25 i 84 godine, a korišćeni su podaci koje je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prikupio od 1997. do 2018.

Ti podaci su uključivali osobe koje nikad nisu pušile (manje od 100 cigareta u životu), bivše pušače i one koji trenutno puše.

U poređenju sa onima koji nikada nisu pušili, pušači su pokazali značajno višu stopu smrtnosti od svih uzroka, kao i višu stopu smrti od karcinoma, bolesti srca i pluća.

Autori studije su takođe naveli da je pušenje povezano sa najmanje dvostruko većom stopom smrtnosti.

"Prestanak pušenja, naročito u mlađoj dobi, u velikoj meri umanjuje rizik od rane smrti", piše u istraživanju.

Međutim, važno je naglasiti da nikada nije kasno da se oslobodite ove štetne navike, jer rezultati studije ukazuju na to da prestanak pušenja u starijoj dobi i dalje smanjuje rizik od smrti, ali ne u tako značajnoj meri.

Rizik od smrti povezane sa pušenjem je smanjen za 90 odsto kod onih koji su prestali pre 45. godine, a 66 odsto za one koji su cigarete ostavili između 45. i 64. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve