Zdravlje
22.02.2022. 20:20
Tanjug

Marija Talijan

Uznemireni, zbunjeni, javljaju se psihologu: Onlajn nastava uticala na učenike

psiholog
Izvor: Shutterstock

Kombinovana i onlajn nastava zbog korone uticala je na pad motivisanosti kod učenika, njihovo zalaganje, na slabiju interakciju sa profesorima i vršnjacima, a posledice su, kaže psiholog Zemunske gimnazije Marija Talijan, sve veći broj učenika koji se samoinicijativno javljaju psihologu, uznemireni i zbunjeni izazovom sa kojim se prvi put susreću.

Diskontinuitet u radu po njenim rečima doveo je do porasta pritiska na učenike koji su u većom broju dolazili i samoinicijativno se javljal kod psihologa po svoju dozu ohrabrenja i podrške.
 

"Bilo je slučajeva kada su roditelji dolazili umesto dece", navela je Talijan za Tanjug.
 

Ona smatra da je nedostatak kontakta zasigurno otežao čitavu situaciju i ističe da to smatraju mnogi učenici, roditelji i nastavnici.
 

"Tokom nastave se dešavalo da nemaju doživljaj da je preko puta stvarna osoba, pa je bilo primera da učenici spuste barijeru u komunikaciji, što je efekat onlajn dopisivanja", istakla je Talijan.
 

Napominje da su učenici usled epidemije prinuđeni da ubrzano sazrevaju, jer, kaže, stalno iznova moraju da se adaptiraju novim okolnostima, ali i da će im prelaskom na neposrednu nastavu sada biti lakše.

To mišljenje deli i pedagog Biljana Grujović, koja naglašava da se pokazalo da većini više odgovara rad uživo, jer je epidemija smanjila komunikaciju između vršnjaka.

"U razgovoru sa njima smo saznali da nemaju osećaj celine i druženja. Sadašnja prva i druga godina se ne poznaju međusobno, pa i učenici jednog odeljenja. Ali, sada se vraćamo u normalni sistem, pa se nadam da će sve funkcionisisati kao nekada", poručila je Grujović za Tanjug.

Kako se slikovito izrazila profesorka srpskog jezika i književnosti u Zemunskoj "epidemija je načinila veliku pometnju".

"Trudimo se da se to ne vidi, ali to je jako teško. Prolazili smo kroz sve faze nastave i trudimo se da damo maksimum za motivisanost i rad učenika, a imali smo sreću da gimnazija radi po platformi Majkrosoft timsa, tako da smo se, kada je bila skroz onlajn nastava, uključivali u realnom vremenu", navela je Vukmirović Stefanović.

Ne krije da je učenicima bilo najteže.

"Oni su se našli u novoj situaciji, a profesorima je bilo lakše zbog njihove zrelosti i godina", kaže i napominje da veruje da su profesori dali sve od sebe da učenicima pruže isto znanje kao i pre epidemije.

Učenica treće godine u ovoh gimnaziji Sara Aleksić podelila je sa nama da je, kako kaže, u početku bilo jako teško, posebno za vreme onlajn nastave, kada je i nestao kontinuitet u učenju, ali da se sada polako vraća na staro.

"Ranije smo bili naviknuti na pritisak, ali se polako vraćamo na staro, ranije je bilo skraćeno gradivo, a sada učim mnogo više, spremna sam na to", priča Sara.
 

Njena vršnjakinja Marija Desnica saglasna je da je bilo teško pratiti onlajn nastavu, kada je i izgubila motivaciju za učenje.

"Bolja je živa reč, sada sam motivisanija i imam želju da učim", istakla je ona, koja je rekla i da je zbog korone morala da uzima privatne časove.

I osnovci su saglasni - lakše je u školskim klupama.

Učenica šestog razreda OŠ "Sveti Sava" Lena Nestorović kaže da joj je drago što može ponovo da vidi svoje drugare.

"Bilo je dosta tehničkih problema i kod nastavnika i kod učenika, a sada mi je mnogo lakše jer smo se vratili na staro", navela je Lena, a njena vršnjakinja Milena Milošević kaže da sada ima više želje za učenjem.

"Bilo je komplikovano kada smo išli kombinovano", kaže.

I učenik osmog razreda Bogdan Matejić smatra da je epidemija negativno uticala na učenje, jer se, kako je rekao, gradivo slabije razumelo kada se pratilo onlajn i kaže da je lakše je kada je sa drugarima.

"Svi smo zajedno, družimo se i tada učimo bolje", kaže nam Bogdan,a njegovo mišljenje potvrđuje i Jelisaveta Milić, učenica 8. razreda.
 

"Drago mi je što smo se svi vratili u školske klupe, ali nije mi bio problem da budem na onlajn nastavi, jer sam shvatila kolika je bila ozbiljna epidemijska situacija. Imali smo podršku nastavnika", rekla je ona.
 

Pedagog te škole Tatjana Perišić podseća da postoji promena u organizaciji rada, kao i da je bilo perioda kada su učenici pojedine dane shvatali kao slobodne.

"Trudili smo se da ih usmeravamo da prate nastave na daljinu putem realnog vremena, želeli smo da podstaknemo samostalnost kod učenika, kako bi sami pronašli način da steknu znanje i iskoriste različite izvore", istakla je Perišić.

Učenici u svim osnovnim i srednjim školama od ove nedelje su na neposrednoj nastavi, nakon produženog raspusta od devet dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta đaci misle o kombinovanoj nastavi
učionica, škola

Beograd

25.01.2022. 23:15

Šta đaci misle o kombinovanoj nastavi

Za Matematičku gimnaziju u Beogradu trenutno je najsloženija situacija od početka epidemije, jer je zaraženo više od 10 učenika i šestoro zaposlenih, a kombinovani model nastave veliki je izazov i za nastavni kadar i za đake, koji kažu da je teži rad od kuće.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve