Zdravlje
22.12.2022. 11:35
Beta

IQAir

Vazduh u Čačku opasan po zdravlje...

beograd, zagađenje, zagađen vazduh
Izvor: Shutterstock

Beograd je od jutros među pet najzagađenijih većih gradova u svetu, a kvalitet vazduha lošiji je nego u glavnom gradu u još desetak gradova Srbije, pokazuju podaci sa sajta IQAir.

Prema rezultatim jutrošnjih merenja, najzagađeniji je bio Čačak, a vazduh koji udišu stanovnici tog grada ocenjen je kao opasan po zdravlje.

S indeksom kvaliteta vaduha 309 Čačak je zagađeniji od Delhija, koji je jutros bio prvi na listi najzagađenijih većih gradova sveta s indeksom kvaliteta vazduha 283.

Koncentracija PM 2,5 čestica u Čačku je 51,8 puta veća od propisane preporuke Svetske zdravstevne organizacije, a građanima se savetuje da nose zaštitne maske i izbegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom.

Vazduh u Beogradu jutros je ocenjen kao nezdrav, a s indeksom kvaliteta vazduha 172, peti je na listi najzagađenijih većih gradova u svetu.

Prema podacima od 11.00 od Beograda su zagađeniji bili Užice, Lazarevac, Kosjerić, Pirot, Stepojevac, Niš, Valjevo, Novi Sad i Novi Pazar u kojima je vazduh takođe ocenjen kao nezdrav.

Beograd i Sarajevo u četvrtak pre podne jedini su evropski gradovi među deset najzagađenijih većih gradova sveta na listi IQair.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Teško dišete? Evo gde je Beograd po zagađenosti vazduha
zagađenje, zagađen vazduh, smog, beograd

Nezdrav grad

13.12.2022. 12:04

Teško dišete? Evo gde je Beograd po zagađenosti vazduha

Beograd je u 11 sati bio na devetom mestu u svetu po zagađenju, a kvalitet vazduha je ocenjen kao "nezdrav", objavljeno je na sajtu AirVisual.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve