Život
02.02.2022. 14:00
Tanjug

Klimatske promene

Alarmantno: Svet izgubio trećinu vlažnih staništa

Klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Svet je od 1970. godine izgubio trećinu svetskih vlažnih staništa, koja nestaju tri puta brže nego šume, saopštila je Svetska organizacije za zaštitu prirode(WWF).

Povodom Svetskog dana vlažnih staništa, ta organizacija upozorava da su reke, jezera, močvare, lagune i druga vlažna staništa kritična za opstanak ljudi i prirode i poziva lidere na njihovu hitnu zaštitu.

Eksploatisanje, devastacija i ustaljen način upravljanja rekama, ulaganje u štetne projekte i kontinuirana primena štetnih praksi moraju da postanu prošlost, kako bi se otvorila vrata za primenu rešenja zasnovnih na prirodi, navodi WWF.
 

"Moramo da očuvamo i obnovimo ključna slatkovodna staništa širom regiona. Velik uspeh je postignut prošle godine kada je UNESCO proglasio petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, Evropski Amazon, na čijem smo proglašenju radili sa brojnim partnerskim organizacijama i institucijama duže od dve decenije. Ipak, istinski ćemo ga zaštititi samo ako napustimo neodržive prakse i povećamo ulaganja u obnovu slatkovodnih sistema, koji su nam ključni saveznici u borbi protiv klimatskih promena", ističu u WWF Adrije.
 

UN je prošle godine proglasio početak dekade obnove ekosistema. Reč je o globalnoj inicijativi sprečavanja, zaustavljanja i uklanjanja štete nanete ekosistemima, ali i poziv svima da budu deo generacije obnove i glasovi za zaštitu staništa koja nam pružaju izvor pitke vode, hrane, ali i podršku u aktivnostima bitnim za rast i razvoj zajednica koje su u suživotu sa njima.

Prvi Svetski dan vlažnih staništa obeležen je potpisivanjem Ramsarske konvencije 1971. godine, u istoimenom gradu u Iranu.

Tada je više od 160 država potpisalo Konvenciju o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve