Život
20.09.2021. 17:05
Tanjug

Dan dece niskog rasta

Apel roditeljima: Pratite rast svoje dece, veoma je važno

deca, rast
Izvor: Shutterstock

Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom "Horast" apelovalo je na roditelje da ozbiljno shvate važnost praćenja rasta deteta jerukoliko se ne reaguje na vreme dete može da pretrpi i druge poremećaje u fizičkom i mentalnom razvoju.

Tek svako peto dete sa problemom rasta upućuje se dečijem endokrinologu, a problem je i u tome što čak 40 odsto roditelja smatra da im deca uredno rastu i ne vode ih lekaru, stoji u saopštenju udruženja "Horast".

"To je zaista poražavajuće, naročito kada znamo da je terapija hormonom rasta potpuno besplatna i izuzetno efikasna", poručuje predsednica udruženja Olga Davidović, na Svetski dan dece niskog rasta.

Prema podacima "Horasta", nizak rast ispoljava se kod oko tri odsto dece u jednoj populaciji, a od tog broja i do 90 odsto slučajeva posledica je fiziološke prirode, tačnije viđa se kod dece u čijim porodicama postoji sličan obrazac usporenog rasta.

U 10 odsto slučajeva nizak rast je posledica brojnih hroničnih bolesti, poremećaja ishrane, endokrinih i genetskih bolesti ili nepovoljnih socijalno-ekonomskih i psiho-emocionalnih okolnosti.

Takav patološki nizak rast zahteva rano otkrivanje, dijagnostiku i terapiju, čime se, dodaje se u saopštenju, poboljšava ishod lečenja osnovnog stanja i ostvaruje genetski predodređena telesna visina.

U Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormonom rasta, koja se, osim kod dece koja su niskog rasta, primenjuje i kod dece koja su rođena sa malom porođajnom telesnom masom i ne rastu adekvatno, kao i kod dece sa sindromima (Turner, Prader Willi, Noonan) ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

Terapija je besplatna, a roditeljima je dostupna i aplikacija "Karta rasta" koja omogućava automatsko računanje genetskog potencijala, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta.

Ukoliko parametri pokažu poremećaj rasta, aplikacija čak i alarmira roditelje da se jave nadležnom pedijatru, stoji u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dečak preminuo na Adi Ciganliji: Igrao fudbal i pao
Deca, fudbal

Član FK Barajevo

19.09.2021. 17:34

Dečak preminuo na Adi Ciganliji: Igrao fudbal i pao

Hitna pomoć i zaposleni iz Crvenog krsta dali su sve od sebe da spasu dečaka (16) koji je u nedelju preminuo dok je igrao fudbalsku utakmicu na Adi Ciganliji, ali mu nažalost nije bilo pomoći, rečeno je Tanjugu iz Hitne pomoći.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve