Život
28.11.2022. 16:48
R.E.

Humanitarna organizacija

"Čep za hendikep" slavi 10. rođendan!

čepovi
Izvor: Ekspres

Udruženje "Čep za hendikep" već deset godina na teritoriji cele Srbije sprovodi istoimenu akciju kroz koju sakuplja plastične čepove, prodaje ih reciklažnim centrima i od prikupljenih sredstava obezbeđuje različita ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom.

Do sada je prikupljeno oko 550 tona čepova, a više od 100 osoba dobilo je pomagala, uglavnom invalidska kolica, ortopedske tricikle, uspinjače za stepenice, proteze, ortoze itd.

Čepove prikupljaju stotine hiljada ljudi, ponajviše mladi. U akciju je uključeno oko 1.500 obrazovnih ustanova - od vrtića do fakulteta.

Akciju je do sada podržalo više stotina hiljada pojedinaca, nekoliko stotina predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, zatim fakulteti, instituti, ministarstva, ambasade, udruženja.

Akciju je podržalo i više od 400 društveno odgovornih kompanija (prikupljanjem čepova, besplatnim postavljanjem bilborda, izradom i održavanjem veb sajta i Facebook stranice, prevozom čepova, izradom promotivnih materijala i slično), kao i trgovinski lanci i samostalne trgovinske radnje u koje je moguće dostaviti čepove.

U saradnji sa delegacijom Evropske unije u Beogradu, osoblje svih 27 ambasada iz EU prikuplja čepove, a iz mnogih naših ambasada u Evropi čepovi stižu diplomatskom poštom u Beograd.

Volonteri su i taksisti u Beogradu koji čepove primaju od svojih putnika. Takođe, i građani iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Rumunije šalju čepove.

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3 12. udruženje "Čep za hendikep" obeležava deset godina od osnivanja, u skupštinskoj sali Gradske opštine Stari grad u Beogradu.

"Ovom prilikom prisetićemo se značajnih rezultata ostvarenih u prvoj deceniji rada. Animirali smo stotine hiljada građana i stotine organizacija i kompanija da sakupljaju čepove, što je mnogima postala svakodnevna navika. Svi zajedno pomogli smo mnogima da lakše žive uz odgovarajuća ortopedska pomagala. Promovisali smo reciklažu sa željom da doprinesemo očuvanju životne sredine", poručuju iz udruženja "Čep za hendikep".

Da li i vi sakupljate plastične čepove za ovu organizaciju? 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Priča koju bi trebalo svi da čujemo
Gordana Vukićević - privatna arhiva

Odvojite nekoliko minuta

18.05.2022. 15:05

Priča koju bi trebalo svi da čujemo

Vukijevo rođenje i dijagnoza Daun sindroma koju je dobio posle samo par dana, su me osvestili u vezi sa tim koje stvari su važne u životu, a koje pre njegovog rođenja nisam primećivala. Imala sam utisak da su mi se sva čula u trenutku izoštrila. Kao da sam počela bolje da čujem, dalje da vidim i intenzivnije da osećam. Kako bih drugima približila kako izgleda život sa detetom koje ima razvojne smetnje, na društvenim mrežama sam počela da otvoreno pišem o Vuku, o svemu onome što on jeste i o svemu onome što život sa takvim detetom nosi sa sobom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve