Život
17.11.2022. 22:00
Beta

Preduzeće "Palić Ludaš"

Da li znate šta je šafranjika i zbog čega je zaštićena

šafranjika, cvet
Izvor: Shutterstock

U zaštićenom području "Subotičke peščare" već 20 godina raste strogo zaštićena biljna vrsta "šafranjika" (Carthamus tinctorius) - biljka s cvetom svetloljubičaste boje, o čijim staništima brine Javno preduzeće "Palić Ludaš".

Direktorka tog preduzeća Marta Dobo je kazala da je reč je o jedinstvenoj vrsti koja raste retko gde, te da se zaposleni u tom preduzeću uređuje i čuvaju staništa te biljke.

Radnica "Palić Ludaša" Sandra Čokić Reh je rekla da, osim u specijalnim rezervatima prirode u Subotici, ta biljka uspeva u Mađarskoj i u pojedinim krajevima Rumunije i Francuske, a "u bašti ta biljka neće uspeti".

"Izuzetno je specifična jer su uslovi staništa morali da budu odgovarajući da bi ona opstala", rekla je ona.

Navela je  da se od 2016. počelo sa brojanjem ove vrste i da su rezultati jako dobri.

"Poslednje brojanje je obavljeno 2018. kada je ustanovljeno da ima oko 100.000 primeraka, dok je 2003. taj broj bio svega oko 2.000 - 3.000", kazala je ona.

Podsetila je da je 2013. godine, posle proglašenja zaštite predela izuzetnih odlika "Subotička peščara", sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode ustanovljeno da je zaorano više od milion primeraka te retke vrste.

Potom je počela revitalizacija i stvaranje pogodnih uslova za život te vrste na domaćem području.

"Šafranjika cveta u februaru ili martu, plod donosi do maja i juna, a tokom zime se čisti stanište", rekla je Čokić Reh.

Kazala je da građani mogu da vide ta staništa tokom šetnji koje organizuju organizacije za zaštitu prirode, i upozorila da je zabranjeno brati šafranjike.

"One imaju svoje mesto u prirodi, pa ljudi mogu da uživaju u njihovoj lepoti, a taj estetski doživljaj je nešto primarno", kazala je Čokić Reh.

"Palić Ludaš“ je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, na osnovu konkursa, dobio 2,4 miliona dinara za aktivnosti u zaštićenim područjima - Park prirode Palić, Specijalni rezervat prirode Selevenjska pustara, Ludaško jezero i Predela izuzetnih odlika Subotička peščara.

 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U opasnosti 50 odsto vrsta ptica
ptice, jato ptica

Stanje ptica u svetu

03.10.2022. 14:05

U opasnosti 50 odsto vrsta ptica

Nedavno objavljen Izveštaj "Stanje ptica u svetu 2022." pokazuje da je svaka osma vrsta u velikom riziku od nestanka. Kako bi se ukazalo na značaj očuvanja ptica, već tri decenije u 35 zemalja organizuje se Evropski vikend posmatranja ptica početkom oktobra, u vreme kada milioni selica napuštaju Evropu.
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve