Život
09.11.2022. 14:59
R. E.

"Jelisaveta”

Od Holandije Srbiji 20.000 lala

Lale, cveće
Izvor: Shutterstock

Sadnice nove vrste lala, nazvane po srpskoj arhitektici Jelisaveti Načić, posadile su u sredu, članica Gradskog veća Ružica Belanović i Ana Sietske Brinks, zamenica ambasadora Кraljevine Holandije.

Кreator nove sorte Jos Belen rekao je da je za novu vrstu bilo potrebno 20 godina istraživanja. Кako je napomenuo, reč je o vrsti koja se ističe šarenilom boja i koja je pogodna kako za sadnju na javnim zelenim površinama tako i kao rezano cveće u kućnim uslovima.

Ružica Belanović je istakla da je Grad Beograd veoma zahvalan Ambasadi Holandije na ovoj donaciji, kao i na činu pažnje jer je nova vrsta lale ponela ime "Jelisaveta”, po prvoj srpskoj arhitektici.

1
Izvor: Beoinfo

"Novu vrstu lale videćemo na proleće i u njenim lepim listovima uživaće kako stanovnici glavnog grada tako i turisti koji posećuju naš Beograd, posebno Кalemegdan, koji je simbol našeg glavnog grada. Uz zahvalnost ambasadi, nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti lepu dosadašnju saradnju", istakla je Belanovićeva.

Zamenica ambasadora Кraljevine Holandije Ana Sietske Brinks istakla je da je na ovaj način donirano ukupno 20.000 lukovica gradu Beogradu.

"To je simbol našeg zajedničkog učešća na projektu 'Zeleni gradovi'. Vlada Republike Srbije zaista ima veliku ambiciju u okviru ovog projekta gde je planirala da do 2025. godine 25 odsto urbanih površina bude pokriveno zelenilom. Zato smo u Holandiji osnovali asocijaciju sa sedam naših kompanija koje Srbiji nastoje da pomognu da ostvari taj svoj cilj. Želimo da lala 'Jelisaveta' bude simbol naše zajedničke saradnje i da Srbija što lakše ostvari taj cilj", istakla je Ana Sietske Briks.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Beograd izgleda u horor filmu...
Beograd

Rimejk klasika

07.11.2022. 23:35

Kako Beograd izgleda u horor filmu...

Američki horor film "Gospodar pakla" ("Hellraiser") u režiji Dejvida Bruknera, koji je gotovo u potpunosti snimljen u Beogradu, biće prikazan na otvaranju Festivala srpskog filma fantastike, saopštio je organizator manifestacije, udruženje Mladi kadrovi.
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve