Život
01.11.2022. 23:15
R. E.

Mašta može svašta

Dečiji radovi o svemiru leteće u svemir: Evo kako da se prijavite

dete, dečak
Izvor: Shutterstock

Zemlje Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope (SESA) – Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina, zajedno s partnerima iz Indije lansiraće zajednički satelit u orbitu.

Komitet za razvoj svemirskog programa, kao član SESA-e, obaveštava građane da je na nivou SESA-e doneta odluka da se pokrene kampanja uključivanja dece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj istorijski projekat.

Posebna, dodatna misija zajedničkog satelita nosi naziv “Šaljemo dečiju maštu u svemir!”, a u ovoj kampanji učestvovaće deca iz celog regiona. Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad na temu svemira, fotografišu i pošalju nadležnoj organizaciji u svakoj SESA članici - BIH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Sve što bude poslato biće objavljeno na sajtu SESA-e ( www.sesa.agency ), smešteno u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine. Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o učešću, a uvid u materijal biće neprestano javno dostupan.

"Naša deca i mi treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo saradnju, da čuvamo zajedništvo. Ovo će deci ostati za ceo život, pratiće ih ceo život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj istorijski događaj i poduhvat uključen ceo region", kaže Dušan Radosavljević, predsednik Upravnog odbora Komiteta za razvoj svemirskog programa. "Učestvuju deca iz svih SESA zemalja, simbolično rečeno, sigurno je da će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smeru već tokom lansiranja, a to je dobar početak za gledanje i rad u istom smeru i na drugim poljima i nas, odraslih."

Komitet za razvoj svemirskog programa, kao odgovorna organizacija za realizaciju ove kampanje u Srbiji, poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, vaspitače, nastavnike, profesore da informišu decu o ovoj kampanji i načinu učešća.

Kampanja traje do 1. decembra 2022. godine, a svi tehnički detalji nalaze se na sajtu Komiteta: http://2comnet.info/

Podsetimo, INDO-SESA satelit jedan je od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodeljen je SESA-i.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uzgajali čili papričice u svemiru, a sada su se vratili kući
Space Station Crew Return

Dobrodošli!

06.05.2022. 22:20

Uzgajali čili papričice u svemiru, a sada su se vratili kući

Treći tim astronauta na dugotrajnim misijama, koji je kompanija "Space X" poslala na Međunarodnu svemirsku stanicu, bezbedno se vratio na Zemlju u petak rano ujutru.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve