DRUŠTVENE MREŽE I MENTALNE BOLESTI: Najnesrećniji su korisnici Instagrama

DRUŠTVENE MREŽE I MENTALNE BOLESTI: Najnesrećniji su korisnici Instagrama

photo: Pexels


Otprilike četvrtini odraslih Britanaca u nekom trenutku dijagnostifikovan je neki mentalni poremećaj.  Uzroka je mnogo, ali sve veći broj istraživanja pokazuje da su mentalni poremećaji kod mladih ljudi povezani sa preteranim korišćenjem društvenih mreža, piše Ekonomist.

Prema istraživanju koje je 2017. sprovelo Kraljevsko društvo za javno zdravstvo, mladi Britanci od 14 do 24 godine veruju da Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter imaju vrlo štetne posledice po njihovo mentalno zdravlje. Iako u jednu ruku navode da su im društvene mreže dale dodatnu mogućnost za samoizražavanje, s druge strane ističu da su im pogoršale anksioznost i depresiju, značajno im skratile san, izložile ih nasilničkom ponašanju i zabrinutosti zbog njihove slike o telu.

facebook

Pročitajte još – Internet, heroin 21. veka

Prema studijima, ovi problemi imaju tendenciju da se posebno ističu kod korisnika koji mnogo vremena provode u virtuelnim društvenim svetovima.

Bivši predsednik Facebooka-a i jedan od osnivača komapnije Šon Parker priznao je da ova mreža funkcioniše tako što “iskorićava ranjivost u ljudskoj psihologiji”. I zaista, piše Economist, u istraživanju u kojem je učestvovalo pet neuropsihijatara iz 2014. godine, zaključeno je da Facebook pokreće isti impulsivni deo mozga, kao što to čine kocakanje i zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

Pročitajte još – Kako je Facebook postao najveća društvena mreža

Ipak, i pored toga teško je dokazati da opsesija lajkovima i komenatarima izaziva mentalne poremećaje, a da nije upravo suprotno. Međutim, naučna studija na Facebook-u pokazala je da je kognitivna sposobnost osoba da inhibiraju svoje impulsivno ponašanje, manje oslabljena nego što je to slučaj sa ovisnicima o drogama ili kockanju.

photo: Pixabay

photo: Pixabay

Podaci aplikacije “Moment”, koja prati aktivnosti na društvenim mrežama, pokazuju da je moguće da su korisnici koji manje koriste društvene mreže zadovoljniji. Skoro 63 odsto korisnika Instagram-a, koji u proseku potroše skoro sat vremena dnevno na ovoj aplikaciji, izjavilo je da su nesrećni  što je veći postotak nego za bilo koju drugu društvenu mrežu.

Oko svega 37 odsto korisnika, koji potroše oko pola sata vremena dnevno na Instagramu, osećaju se zadovoljno i srećno. Instagram u stopu prate Tinder, mreža za upoznavanje (40 odsto “srećnih”), zatim Facebook (41 odsto), Raddit (43 odsto), Snapchat (57 odsto), pa You tube (57 odsto), Twitter (59 odsto)… Stopa “sreće” je najveća kod korisnika e-maila (89 odsto) i FaceTime-a (91 odsto), aplikacije za video pozive i telefonske pozive (84 odsto).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar