Život
06.07.2020. 14:17
Zoran Šećerov / Foto: Shutterstock

Dva sveta na 92 ostrva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Maldivi, nadaleko znano kopno ekvatorijalnih voda Indijskog okeana, među ljubiteljima putovanja prepoznatljivo je kao jedno od najatraktivnijih egzotičnih odredišta sveta. Oni čiji je to posao, izbrojali su da Maldivima pripadaju 1.192 ostrva ili, bolje rečeno, atola sa plavim lagunama, peščanim plažama i apsolutno jedinstvenom vegetacijom.

Zbog svega i treba verovati pričama da su Maldivi istinski hedonistički raj kao izmišljen za opuštanje, uz nestvarnu tišinu i spokoj, sa slikama prelepe prirode i bogatog podvodnog sveta. I ono što je najvažnije za savremenog turistu, Maldivi su i destinacija sa dobrim hotelima i visokim nivoom usluge.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

I cene su morske jer Maldivi imaju poziciju turističke destinacije koju sebi mogu da priušte uglavnom samo oni sa prihodima iznad proseka. Najčešće dolaze ljubitelji podvodnog sveta i oni koji uživaju u ronjenju, zatim srećni bračni i svi drugi parovi kojima na odmoru nije potreban niko drugi osim partnera, kao i zagovornici apsolutno opuštenog letovanja u okruženju tropskog raja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Maldivi nude velikodušno sunce, glamurozne plaže sa najsitnijim peskom i atmosferu maksimalne opuštenosti i udaljenosti od svakodnevnih problema. Bez obzira na to kakve katastrofe potresaju svet, ovo azijsko letovalište i dalje živi u svom ritmu, odvojeno i nezavisno od kontinenta. Klasična islamska država, sa tradicionalnim pogledima na sve što je u suprotnosti sa verskim kanonima, uspela je da se prilagodi slobodnim običajima turističke elite i da pri tome ne ugrozi sopstvenu svakodnevicu, tradiciju i običaje. Maldivi su zapravo mesto na kome se putevi posetilaca i starosedelaca gotovo i ne presecaju, ali se zato bankovni računi, bez obzira na to koliko solidni bili, mogu vratiti na nulu za svega nekoliko dana.

Povezane vesti - Muževi puše hašiš, a žene žive 120 godina

Na ostrvima se često organizuju romantična i apsolutno spektakularna venčanja. Kad se sve vidi i doživi, jasno je i zašto. Kažu takođe da se ovde vrlo brzo napreduje ukoliko pripadate onima koji čeznu da što pre ovladaju čarolijom ronilačke veštine. Treći i možda najvažniji razlog zašto treba videti i doživeti Maldive je taj što se ovde možete osećati kao da ste sami na svetu, pogotovo ukoliko se odlučite za odmor u skrivenom bungalovu sa privatnom plažom i neverovatnim pogledom na okean.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Republika Maldivi je azijska država udaljena 700 kilometara od Šri Lanke i 430 od Indije. Njena posebnost je i nadmorska visina jer su i najviši delovi kopna na visini od jednog do dva metra iznad nivoa mora. Kopnena područja su vrlo mala i skoro svaki od ovih komada zemlje ima svoj koralni štit, tako da je glavna karakteristika lokalnih plaža to što skoro nikada nema oluja i nevremena, a voda uz obalu je čista i neverovatno prozračna.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Glavna zona letovanja su severni atoli koji svojim gostima garantuju najviši nivo usluge i potpunu privatnost. Južni atoli malo zaostaju u pogledu turističkog razvoja s tim što će i oni, obećavaju velikodušno domaćini, u dogledno vreme ispraviti sadašnji propust. Uz to, udaljeni atoli su jedino mesto gde turisti, željni nacionalne boje, mogu slobodno da komuniciraju sa lokalnim stanovništvom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema grubim procenama, istorija Maldiva je započela pre više od 2.000 godina, kada su izgubljene atole u Indijskom okeanu naselili susedi iz Indije i Šri Lanke. Prvi doseljenici su na ostrva doneli budizam koji je u 12. veku zamenio islam, a doneli su ga Arapi koji su takođe stigli na ostrva. Od sredine 16. veka na ovu teritoriju su pretendovali Holanđani, dok je Engleska uspela da uspostavi protektorat nad Maldivima 1887. Zahtevajući potpunu nezavisnost od Britanije, stanovnici Maldiva su se pobunili 1967. Samo godinu dana kasnije želja im se ispunila. Zemlja je odmah proglašena republikom i izabran je prvi predsednik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Klasično pravilo da je glavni grad lice države ovde ne funkcioniše. Prestonica Male je grad sa svega 150.000 stanovnika, ali gusto naseljen, posebno na južnoj obali istoimenog atola. Površina mu je svega 5,8 kilometara kvadratnih i u njemu živi četvrtina ukupnog broja stanovnika. Paradoksalno je, ali glavni grad elitnih ostrva se ne razlikuje mnogo od provincijalnih gradova susedne Indije. Uske ulice, visoke zgrade, jedna uz drugu, prljava luka i na kraju džamije kao simbol bilo koje islamske zemlje. U gradu gotovo da nema značajnih znamenitosti, tako da se turisti koji dolaze na Maldive, u Maleu kratko zadržavaju.

Povezane vesti - Potkovica i Nevestin veo

Mesta koja se mogu posetiti u potpunosti određuje lokacija boravka. Među ostrvima jedva da ima bilo koje različitosti. Većina ostrva koja su smeštena u blizini glavnog grada mogu organizovati jednodnevne izlete za svoje goste brodićem ili hidroavionom. Iako se Male može obići za nekoliko sati, vredi ostati i noću kako bi se osetio ukus prestonice i saznalo kako se njeni stanovnici zabavljaju nakon što sunce zađe preko horizonta i vrelina vazduha utihne.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Južni atoli, od kojih su neki smešteni na drugoj strani ekvatora, jesu oni na kojima se turisti slobodno mešaju sa lokalnim stanovništvom. Ekvatorijalno selo nalazi se na ostrvu Gan, koje pripada najjužnijem atolu Sina, na kom su sačuvani tragovi britanskog prisustva. Ranije su postojale dve baze ratnih vazduhoplovnih snaga, ali su likvidirane 1976. godine. Međutim, engleski travnjaci i rekonstruisane kasarne još podsećaju na njih. Još jedna karakteristika ovog dela zemlje je ta što ovde može da se hoda ravnom linijom 17 kilometara, a da se nikada ne stigne do vode. To je moguće zahvaljujući brani koju su izgradili Britanci povezujući tako Gan sa tri ostrva - Feidu, Maradu i glavnim atolom Hitadu. Ovde dolaze znatiželjni turisti koji hoće da vide svakodnevni seoski život. Relativno jeftin boravak u letovalištima privlači gomile pešaka i biciklista.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Donedavno je Gan bio prilično uspavano ostrvo, ali u bliskoj budućnosti će se i to promeniti. Lokalni aerodrom je usklađen sa međunarodnim standardima i sada može da prihvati veći broj putnika. Geografska izolacija Gana prouzrokovala je razlike u kulturi i jeziku, tako da putnici na ovom ostrvu mogu dobiti potpuno drugačije utiske o Maldivima. Dugi niz godina Gan je ostao jedino ostrvo u grupi južnih atola na kome je bilo moguće letovati, ali sada doživljava konkurenciju suseda.

Povezane vesti - Sa ljudima koji jedu ljudsko meso

Venčanja na Maldivima više nisu modni trend već tradicija koja je na neki način i potvrda finansijskih mogućnosti parova. Da bi se sve doživelo uz ceremoniju nalik na onu u sapunicama, dovoljno je obratiti se nekoj od lokanih agencija zaduženih za ove poslove ili direktno hotelu. Mladence čeka i romantična šetnja posle venčanja, zatim se praktikuje i izlet iznenađenja, kao i prva bračna noć u skrovitom bungalovu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pre polaska na Maldive obavezno treba proveriti udaljenost izabranog ostrva od Malea i vrstu prevoza do njega. Klima na ostrvima je ekvatorijalno-monsunska, uvek je toplo ali najbolji period za putovanje je od novembra do aprila, kada je vreme suvo i sunčano. Odmor na prelepim plažama je najbolji u zoni južnog ili severnog Malea na ostrvima Raa, Ba, Lavijani ili na jednom od najromantičnijih Vadhu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Turistički radnici su stigli i do dalekih južnih atola tek nedavno, tako da i meštani nastavljaju da naseljavaju ove krajeve. Zato je na ostrvima saobraćaj veoma važan. Transport na Maldivima se uglavnom obavlja morskim i vazdušnim putevima, dok javnog prevoza praktično i nema. Sa međunarodnog aerodrome Male turisti se do odredišta transportuju čamcima ili hidroavionima. Između ostrva prevoz se obavlja drvenim čamcima “doni”, a do onih nešto udaljenijih saobraća feribot. Automobila gotovo da i nema, jer se većina ostrva može preći pešice za par minuta. Pored letenja na udaljene atole, hidroavioni se koriste i za razgledanja ili jednodnevne izlete.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kao i u svakoj islamskoj državi, i na Maldivima su verske tradicije snažne. Žene su i dalje prekrivene bezobličnim velovima. U ime vere i tradicije ovde se ne pije alkohol a takođe se i ne prodaje. Zanimljivo je da mnogi meštani rade kao barmeni u hotelima, da majstorski mešaju koktele i pune čaše svojih gostiju pićima koja sami nikada neće probati.

Na Maldivima postoji mnogo ograničenja, čije nepoštovanje donosi ozbiljne probleme onima koji ignorišu pravila života u ovom morskom raju. Između ostalog, na divnim plažama zabranjeno je kupanje u toplesu kao i nudizam. Šetnja gradom u vrlo kratkom šorcu se ne preporučuje kao i lomljenje grana korala. Ribolov je dozvoljen samo uz obalu i to na određene vrste riba. Za bacanje smeća i ispijanje alkohola izvan hotela sledi velika novčana kazna, a za posedovanje narkotika i bacanje špriceva dugogodišnja zatvorska.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Turisti koji dolaze jedu ribu sa pirinčem i sosom. Retko se odlučuju da probaju tradicionalna maldivska jela. Za takvo iskustvo može da posluži glavni grad, gde se mogu probati nacionalna jela domaće kuhinje. Glavno jelo je riba. Ovo nije iznenađujuće ako se zna da su sva ostrva u okeanu. Većina ostrvljana voli tunu i ona se priprema na hiljadu načina. Jedu je presnu, kuvanu, dimljenu, sušenu i konzervisanu. Gasa po kućama nema pa se sve kuva na šporetima na drva. Da bi se sprečio ulazak dima, kuhinja je obično odvojena od glavnog životnog prostora. Jela se spremaju od luka, kokosa, čilija, limete, kukuruza, soli i brašna. Veoma su popularne razne vrste tortilja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Maldivi danas imaju ukupno 360.000 stanovnika. Sastoje se od dvostrukog lanca 26 prirodnih atola koji se protežu između severa i juga. Samo blizu kraja ove prirodne koralne barijere postoje dva otvorena tesnaca koja omogućavaju sigurnu plovidbu sa jedne strane Indijskog okeana na drugu kroz teritorijalne vode Maldiva. Radi administrativne udobnosti vlada je grupisala atole u 21 jedinicu. Najveće ostrvo je Gang gde se nalazi drugi aerodrom Maldiva. Smešteno je na teritoriji Adu atola sa još nekoliko ostrva koja su međusobno spojena branama i nasipima. Samo 92 ostrva od 1.192 su naseljena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve