Život
07.04.2023. 19:26
Beta

Istraživanje

Dve trećine starijih osoba u Srbiji se oseća usamljeno

Penzioneri
Izvor: Shutterstock

Mentalno zdravlje starijih osoba pored mnogih faktora narušava i usamljenost jer se više od dve trećine starijih u Srbiji tako oseća, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

"Pandemija kovid-19 veoma je uticala na društveni i porodični život starijih, te se svaka druga starija osoba sa porodicom ili prijateljima viđa samo jednom nedeljno ili ređe", navodi se u saopštenju tog centra povodom Svetskog dana zdravlja, 7. aprila.
 

Istraživanje je pokazalo da je u prethodne dve godine svaka peta osoba potražila pomoć terapeuta ili lekara zbog psihičkih problema, iako je evidentno da se stariji suočavaju sa izazovima koji utiču na njihovo mentalno zdravlje.

"Stoga je neophodno da zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite više napora ulažu u aktivnosti i mere koje će biti usmerene na poboljšanje zdravlja najstarijih, posebno mentalnog zdravlja, ali i razvijati usluge koje će starijima u lošijem zdravstvenom stanju omogućiti učešće u zajednici i ojačati obim i kapacitet socijalne mreže, kao preduslova za njihovu dobrobit i zdrav i kvalitetan život", dodaje se u saopštenju.
 

IDEAS u saopštenju podseća i na istraživanje "Uticaj pandemije kovid-19" na starije u gradu Beogradu, kada je 40 odsto ispitanika reklo da ima izazove sa mentalnim zdravljem, a da su najizraženiji kod populacije najstarije životne dobi, među ljudima koji žive sami i onima koji se suočavaju sa finansijskim i egzistencijalnim problemima.

"Kada se posmatraju specifični izazovi starijih sa mentalnim poteškoćama, istraživanje pokazuje da se u ovoj populaciji čak 50 odsto ljudi suočava sa anksioznošću, 40 odsto sa depresijom, dok se svaka treća osoba bori sa povišenim stresom", pokazalo je to istraživanje.

Pandemija je, kako su dodali, negativno uticala i na dostupnost zdravstvenim uslugama, pogotovo specijalističkim pregledima, ali i na zadovoljstvo uslugama zdravstvene zaštite.

"Ovi izazovi su se odrazili i na funkcionalnost i nezavisnost starijih osoba, smanjenje njihove socijalne mreže i podrške, učešća u zajednici i generalno kvalitet života", naveli su iz IDEAS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate šta je "eko terapija" i kako utiče na mentalno zdravlje?
Drvo, drveće, šuma

Kome se preporučuje

24.02.2023. 08:05

Da li znate šta je "eko terapija" i kako utiče na mentalno zdravlje?

Terapija prirodom ili eko terapija podrazumeva češći boravak u prirodi, kao način da se poboljša opšte stanje organizma, a posebno blagotvorno utiče na mentalno zdravlje. Naravno, to ne znači da se zdravstveni problemi mogu izlečiti šetanjem šumom, ali ova vrsta aktivnosti može značajno da pomogne kod niza tegoba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve