Život
04.05.2021. 15:01
R. E.

Ugledajte se na nju

Fascinantna žena

Šon Ferer, sin Odri Hepbern
Izvor: RAINER JENSEN

“Za lepe oči - gledajte dobro u drugima. Za lepe usne - govorite samo reči dobrote. Za držanje - hodajte znajući da nikada niste sami”, reči su jedne od najlepših žena ikada.

Bila je glumica, balerina, model, humanitarni radnik, govorila je pet jezika. Njen stil i držanje oponašale su žene širom sveta, a i danas važi za ikonu dobrog ukusa, ne samo zbog svog izlgeda već i zbog stavova koje je zastupala.

Rođena je 4. maja u Belgiji, kao Odri Ketlin Raston, ali je ceo svet poznaje kao Odri Hepbern. Mada, mnogi su je zvali i Princeza Ana, po ulozi za koju je dobila Oskara 1953. u filmu "Praznik u Rimu". Bila je to prva glavna uloga krhke i nežune glumice koja je ostavili veliku trag u filmskoj umetnosti. 

"Sabrina" (1954.), "Priča o kaluđerici" (1959.), "Doručak kod Tifanija" (1961.), "Čekaj do mraka" (1967.) su filmovi u kojima je takođe glumila glavne uloge i bila nominovana za Oskara. 

Udavala se dva puta i rodila je dvojicu sinova. 

"Uvek možete zaključiti kakvom osobom vas muškarac smatra, po minđušama koje vam daruje", rekla je Odri. 

Odri Hepbern i Dino De Laurentis 1961. godine
Izvor: ANSA ARCHIVEOdri Hepbern i Dino De Laurentis 1961. godine

Bila je ambasador dobre volje UNICEF-a i za svoj humanitarni rad dobila je orden Slobode časti SAD ali i svoju statuu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Zapamti, kad god ti zatreba ruka za pomoć, naćićeš jednu kod sebe. Kako stariš, shvatićeš da imaš dve ruke: jednu da pomogneš sebi, drugu da pomogneš drugima", govorila je glumica u vezi sa svojim humanitarnim radom. 

 Elizabet Tejlor i Odri Hepbern 1991. godine
Izvor: EPA/STR Elizabet Tejlor i Odri Hepbern 1991. godine

Preminula je 1993. od karcinom debelog creva. 

Skoro 20 godina nakon smrti Odri Hepbern je i dalje sinonim za lepoticu, damu, za fascinantu ženu

"Nikad ne razmišljam o sebi kao o ikoni. Ono što je u glavama drugih ljudi, nije u mojoj. Ja samo radim svoj posao", a radila ga je toliko dobro da je proglašena za najveću žensku legendu filma od strane Američkog filmskog instituta, zajedno sa Bet Dejvis i Ketrin Hepbern.

Koja njena uloga je vama najdraža? Pišite nam u komentarima. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve