Život
07.04.2024. 10:25
R.E.

Novo istraživanje

Invazivne vrste prete jedinstvenim eko-sistemima

Ledeni breg, klimatske promene, globalno klima, santa leda
Izvor: Shutterstock / FotoMonkey

Nova istraživanja ukazuju na zabrinjavajući trend na udaljenim ostrvima poput Južne Džordžije − topljenje glečera oslobađa prostor za invazivne biljne i životinjske vrste koje prete da poremete delikatni eko-sistem ovih ostrva.

Invazivne vrste, koje su uvedene na ova ostrva putem ljudskih aktivnosti kao što su putovanje i trgovina, mogu se brzo razmnožavati i širiti u novim sredinama gde nemaju prirodne neprijatelje ili konkurenciju. Ova nekontrolisana ekspanzija može dovesti do smanjenja biodiverziteta, promene staništa i čak izumiranja autohtonih vrsta.

Na Južnoj Džordžiji, gde je izolacija dugo štitila autohtone eko-sisteme od invazivnih vrsta, dolazi do ubrzanog povlačenja glečera zbog klimatskih promena. Ovo otvara novo tlo za invazivne vrste koje su već uspele da se uspostave na ostrvu.

Studija, vođena timom naučnika sa Univerziteta u Durhamu, detaljno je dokumentovala proces kolonizacije novih teritorija koje su se pojavile nakon povlačenja glečera. Otkrili su da invazivne vrste brže napreduju u ovim novim sredinama od autohtonih vrsta.

Doktor Pjer Tishit, vođa istraživačkog tima, ističe da je iznenađujuće otkriće koliko različitih invazivnih vrsta uspeva da se uspostavi na ovim glečerskim terenima, čak i one koje su poreklom iz blažih evropskih klima.

Stručnjaci pozivaju na strože mere kontrole prilikom poseta ovim udaljenim ostrvima, kao i ciljano uklanjanje najagresivnijih invazivnih vrsta kako bi se zaštitila autohtona flora i fauna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete
glečer

Detaljan uvid

15.09.2023. 19:10

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete

NASA je finansirala prvo istraživanje glečera uz pomoć satelita. Ova sofisticirana metoda omogućila je naučnicima detaljan uvid u stanje glečera na Zemlji, a zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, istraživanja poput ovog omogućuju preciznu analizu klimatskih promena.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve