ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Lečenje obolelih krvnom plazmom nema rezultate

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Lečenje obolelih krvnom plazmom nema rezultate

EPA-EFE/FAROOQ KHAN


Korišćenje krvne plazme oporavljenih od koronavirusa za lečenje obolelih je od male koristi, pokazalo je najnovije kliničko istraživanje obavljeno u Indiji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu BMJ i pokazali su da lečenje krvnom plazmom nije smanjilo niti sprečilo smrtnost od koronavirusa, prenosi Rojters.

Istraživanje je obavljeno na osnovu proučavanja 464 hospitalizovanih pacijenata od Covid-19 i pokazalo se da lečenje krvnom plazmom veoma malo utiče na suzbijanje virusa.

Povezane vesti – VIRUS OSTAO NA TELU: Naučnici testirali kožu zaraženog koronom nakon smrti

 EPA-EFE/ETTORE FERRARI

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ispitivanje se vršilo tako što su zaraženi pacijenti podeljeni u dve grupe – jedna je primala dve transfuzije rekonvalescentne plazme, u razmaku od 24 sata, uz najbolju standardnu negu, a druga grupa samo najbolju standardnu negu.

Povezane vesti – Japanski naučnici eksperimentom dokazali da maske značajno štite od koronavirusa

Posle sedam dana kod pacijenata lečenih plazmom poboljšali su se neki simptomi poput disanja i zamora, ali broj smrtnih slučajeva nije se smanjio.

Sajmon Klark, stručnjak za celilarnu mikrobiologiju na univerzitetu Riding rekao je da krvna plazma nema kliničku korist.

Virolog sa istog Univerziteta Jan Džons smatra da plazma ima efekta ako se da nekome ubrzo nakon što oboli od virusa, kao i da će se istraživanje uticaja plazme nastaviti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar