Život
17.04.2021. 14:55
R .E.

Svet i oni

Izolovani ali ne i bezbedni

Amiši
Izvor: EPA/ MATTHEW CAVANAUGH

Informacije o novim tehnologijama zavladale su svetom, ali oni ih već vekovima ignorišu. Žive odsečeni od tehnologije, struje i modernih načela svakodnevice, ali i u njihove izolovane zajednice ipak je stigla korona.

Većina Amiša živi u malim zajednicama od oko dvadeset domaćinstava, okupljenih oko jedne crkve, koja predstavlja i mesto na kome se najčešće okupljaju. Ove zajednice mogu se naći u trudeset država SAD, kao i u Kanadi, Argentini i Boliviji.

Amiši, koronavirus
Izvor: Shutterstock

Na samom početku pandemije pripadnici ovih zajednica bili su upozoreni na opasnost od koronavirusa, i neki od njih odlučili su da se povuku i ograniče kontakte unutar zajednica. Ipak, okupljanja i pre svega službe u crkvi su neizostavni deo njihove kulture i načina života, pa se mere za suzbijanje virusa ipak nisu poštovale u većini zajednica. U maju 2020 u ruralnom delu savezne države Ohajo ustanovljeno je oko trideset slučajeva zaraze među pripadnicima amiške zajednice. Prenos virusa u zajednici povezan je sa nepoverenjem članova zajednice sa informacijama o merama sprečavanja virusa poput nošenja maski i socijalnog distanciranja, kao i sa okupljanima unutar zajednice poput venčanja, sahrana i crkvenih obreda.

Zvanično dostupni podaci o broju slučajeva u ovim zajednicama znatno je manji od realnih brojeva, smatra dr Kori Anderson, istraživač u Državnom Univerzitetu Pensilvanije. Anderson, koji je i sam član zajednice Amiša, ističe da članovi ovih zajednica ne veruju modernoj medicini, da postoji strah među ljudima i da će ih pri pozitivnom testu naterati da rade nešto što se protivi njihovim verovanjima. „Više se oslanjaju na narodnu medicinu, kojom tretiraju samo simptome bolesti.“ objašnjava Anderson, dodajući da se u okviru alternativnih metoda koristi i duhovno lečenje.

Amiši
Izvor: EPA/DAVID MAXWELL

Pripadnici amiških zajednica iz severne Indijane i Pensilvanije odbili su da odu na bolničko lečenje, jer posete nisu dozvoljene tokom pandemije. „Nisu želeli da budu sami, da članovi njihovih porodica ne mogu biti uz njih.“ kaže Stiven Nolt, akademik iz „Young Center for Anabaptist and Pietist Studies“. On dodaje da su mnogi pripadnici ovih zajednica preminuli kod kuće, jer su odbili da odu u bolnicu.

Početak vakcinacije ukazao se kao svetlo na kraju tunela i mogućnost vraćanja normalnom životu nakon više od godinu dana vanrednog stanja širom sveta. Ipak, veliki broj Amiša već tradicionalno odbijaju bilo kakvu vakcinaciju, navodi Dr Anderson.

"Pretpostavljam da će i za ovu vakcinu biti isti odgovor. Klinika u Maunt Itonu koja se bavi genetskim istraživanjima, i koja je zadužena za zajednicu Amiša, sprovela je istraživanje koje je pokazalo da je poverenje u vakcinaciju opalo od 2010. godine."

Amiši
Izvor: Shutterstock

Izdvojeni od ostatka društva, Amiši su jedna od najbrže rastućih populacija u SAD, sa prosekom od sedmoro dece u porodici. Iako se uglavnom drže podalje od spoljašnjeg sveta, sve više napreduju u oblastima turizma i proizvodnje, čime se dovodi u pitanje njihov uticaj na javno zdravlje i održivost njihovih stavova o vakcinaciji i lečenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Smrt i glad
Pleme, kanibali

Odluka doneta stomakom

15.04.2021. 15:31

Smrt i glad

Sve priče o kanibalima dobijaju drugačiju dimenziju kada nagon za preživljavanjem natera sasvim drugačije ljude da učine nezamislive stvari. Jedna od takvih priča jeste i udes aviona urugvajskog ratnog vazduhoplovstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve