Život
07.08.2022. 10:56
R.E

Promenite rutinu

Kako da se razbudite bez kafe

kafa, mamurluk
Izvor: Shutterstock

Veliki broj ljudi se oslanja na kafu kako bi se razbudili ujutru, međutim, da li ste znali da iako mislite da vam je kafa ujutru neopodna, posoje drugi načini da se pokrenete na početku dana.

Kako biste pokrenuli svoje metabilozam i razbudili telo, preporučuje se da čim ustanete popijete nekoliko čaša vode. Osim što pokreće metabolizam, adekvatna hidratacija sprečava da osećate umor nakon samo nekoliko sati od kada ste se probudili. 

Umesto doručka punog ugljenih hidrata, poput peciva i sendviča, odabeite obrok napakovan proteinima i vlaknima. Odličan izbor su jaja u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem, koji če vam dati energiju i dovoljno vitamina B, koji će održati nivo energije tokom dana.

Pokušajte da se pokrenete odmah nakon ustajanja. Kratka šetnja ili jutarnje vežbe istezanja mogu vam pomoći da pokrenete kardiovaskularni sistem bez asistencije kofeina, a energija koju osetite će trajati duže, bez umora koji se javlja polovinom dana.

Takođe, korisno je da uspostavite rutinu, kada ležete da spavate i kada ustajete. Kada se telo navikne na ovu rutinu, biće vam lakše da se prirodno razbudite ujutru. Deo ove rutine bi trebalo da bude smanjivanje izloženosti ekranima, pre svega pred spavanje, jer plavo svetlo sa ekrana doprinosi poremećaju melatonina, što dovodi do lošijeg kvaliteta sna ili čak insomnije, piše WebMD.

Takođe, možete da probate da žvaćete žvaku ukoliko osetite umor tokom dana, jer vam može pomoći da se odbranite od umora nakon ručka.

Ukoliko ste zaista umorni, probajte da dremnete, ali ne da zaspite na nekoliko sati, već najviše pola sata. Stručnjaci se slažu da se ovakav odmor najbolje odražava na produktivnost tokom ostatka dana, a imaju i manju šansu da vam naruše san tokom noći.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Muzika umesto alarma: Pesme koje su najbolje za jutarnje buđenje
buđenje, alarm

"Spotify" lista

13.04.2022. 13:05

Muzika umesto alarma: Pesme koje su najbolje za jutarnje buđenje

Odabir savršene pesme za buđenje nije lak zadatak. Ona bi trebalo da podigne nivo jutarnje energije, ali to ne može biti bas, koje vas naglo probudi i natera da iskočite iz kreveta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve