Život
15.03.2022. 15:05
R.E./WebMD

Strpljenje na prvom mestu

Kako pomoći detetu da zavoli povrće

devojčica, hrana, dete
Izvor: Shutterstock

Poznato je da deca često prave probleme kada im se ponudi povrće i druge zdrave namirnice, ne žele da probaju nešto novo, više im se jede čips ili čokolada i slično. Ipak, postoje načini da detetu predstavite zdravu hranu na zabavan način. Pročitajte šta savetuju stručnjaci...

Ukoliko vaše dete voli da jede voće, ponudite mu porciju voća koje vole i povrća poput šargarepe ili kupusa. Na ovaj način predstavljate im nešto novo uz nešto dobro poznato.

Uključite svoje dete u proces kuvanja. Idite zajedno u kupovinu namirnica, pustite ga da izaberu određeno povrće koje bi želelo da proba, a kada dođete kući kuvajte zajedno. Neka dete samo opere povrće.

Dodajte povrće na već omiljenu hranu. Ukoliko vaše dete voli da jede picu, stavite, na primer, kolutiće paprike odozgo. Na taj način ga upoznajte sa novim ukusima uz hranu koju već vole da jedu. Takođe, možete ponuditi više pcija koje će sami dodati na svoje parče pice. Deca su po prirodi radoznala, pa će nešto sigurno probati.

Učinite povrće zanimljivim. Brokoli liči na drvo, zeke vole šargarepu, spanać daje snagu. Ukoliko svom detetu povrće predstavite kroz zanimljivu priču, postoji veća šansa da će prihvatiti da ga proba, a možda i zavoli.

Kada se dete navikne i zavoli jednu povrćku, uz nju im dajte nešto novo. Vraćajući se na princip da se nove stvari bolje plasiraju uz nešto već poznato, dodajte novo povrće uz ono koje je dete već zavolelo.

devojčica, hrana, dete
Izvor: Shutterstock

Ukoliko vaše dete ima druga, drugaricu, rođake, brata ili sestru koji vole da jedu raznovrsnu hranu i povrće, organizujte druženja na kojima ćete servirati hranu koja je nova za vaše dete, a koju gost već voli da jede. Na ovaj način dete će videti gosta kao primer i ohrabriti se da proba našto novo.

Pokušajte sa kuvanjem ili pečenjem povrća. Sveže povrće može imati oštar ukus koji dečijem osetljivom čulu ukusa ne odgovara. Poprskajte ga maslinovim uljem i dodajte malo kačkavalja pre nego što ga ubacite u rernu i velika je šansa da će se vašem detetu više dopasti.

Servirajte povrće sa umacima. Povrće poput šargarepe, paprike, kupusa, celera i kelja savršeno se uklapa sa različitim umacima poput humusa ili jogurt sosa. Deca vole da jedu prstima i da umaču u hranu. Obezbedite više različitih povrćki i soseva, pa će dete moći da otkrije veliki broj kombinacija ukusa.

Uvek imajte spremnu porciju povrća za užinu. Ukoliko vam se dete požali na glad blizu obroka, ponudite im šnitu paprike ili šargarepe, što im neće pokvariti ručak, ali će zadovoljiti želju za nečim hrskavim i zavarati glad na kratko.

Budite dobar primer svojoj deci. Ukoliko vas deca vide da često jedete povrće, pogotovo ako od toga napravite ritual, želeće da se uklope. Umesto čipsa, iseckajte povrće kao grickalicu dok gledate porodične filmove. Vaše dete se ugleda na vas, pa će tako poželeti da proba ponešto od onoga što često konzumirate.

Ne pravite sukobe zbog toga što dete ne želi da jede povrće. Ukoliko dete prvi ili drugi put odbije određenu vrstu povrća, zamenite je nekom drugom u sledećem obroku. Ukoliko ih terate da jedu nešto što im se ne dopada, samo ćete stvoriti odbojnost ka bilo čemu novom.

Ne odustajte! Ukus se kod dece menja, pa je moguće da probaju nešto i deset puta dok im se ne dopadne. Ohrabrite ih da uvek probaju nešto novo, a ne očajavajte ukoliko se njihovo interesovanje zaustavi na malom broju povrća, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svako četvrto dete preležalo koronu
Bolesno dete

Beč

18.02.2022. 13:05

Svako četvrto dete preležalo koronu

Prema podacima zdravstvene službe Beča, u glavnom gradu Austrije je već 26,43 odsto đaka bilo inficirano korona virusom.
Joga ili ćevapi?

Kako uložiti u zaposlene

joga, meditacija, meditiranje
06.03.2022. 13:40

Joga ili ćevapi?

Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve