Život
09.11.2023. 04:35
R.E.

Saveti koji pomažu

Pet malih (ali korisnih) načina da poboljšate komunikaciju sa partnerom

Ljubav
Izvor: Shutterstock

Ljubav je onaj odnos u kojem osećamo najviše zadovoljstva, ali nekada i najviše bola. Kako bismo izbegli, ili makar što ređe osetili ovo drugo, važno je kako razgovaramo jedni sa partnerom.

Postati svesniji sebe i dati novootkrivenoj svesti jasan, autentičan glas pun ljubavi - poboljšaće vaše odnose.

Da li ste vi ona osoba koja viče ili svom partneru pružate takozvani tihi tretman kada vam nešto nije po volji?

Ako dajete "tihi tretman", koliko dugo traje? Zamislite koliko je to štetno! Možda se plašite da kažete istinu jer ćete izazvati još veće talase? Ako istinu skrivate onda se nikada nećete suštinski povezati sa svojim partnerom. Zapravo, vaše svađe će biti sve češće.  

Sasvim je u redu da pravite greške, čak i ovakve, jer „niko se naučen nije rodio“, što kaže naš narod, ali jesmo nasledili obrasce ponašanja naših roditelja, baka, deka… To su sve "pokloni“ naših predaka.

Međutim, to ne znači da ih ne možemo promeniti tako da i nama i našem partneru više odgovaraju, kako bismo time poboljšali i učvrstili emotivni odnos.

Nudimo vam pet malih (ali značajnih) načina da promenite način na koji razgovarate sa svojim partnerom:

Nemojte koristiti "uvek“ i "nikad“

Kada ste uznemireni zbog svog partnera ili nekog bliskog, nemojte koristiti "uvek“ i "nikad“. Ovo uključuje izjave kao što su: "On me nikada ne ceni“, "Ja sam uvek taj koji brine o svemu" i slično.

"Sve“ bi mogla biti još jedna opasna reč ako je koristite za generalizaciju. Na primer, kada se vaš partner žali, vi odgovarate: "Sve što kažeš je negativno".

Takođe, fraze kao što su "on uvek“ ili "ona nikada“ su izjave koje mogu duboko uznemiriti drugu osobu. Iako možda mislite da ta osoba uvek ili nikada ne radi nešto, to nije realnost.

Realnost se menja iz trenutka u trenutak, a mi je samo dobrim delom kreiramo. Izjave koje sadrže reči "uvek” i "nikad” izbegavajte kada razgovarate sa svojim partnerom ili o njoj/njemu.  

To je, takođe, i način da izbegnete preuzimanje odgovornosti za svoj deo novonastale situacije tako što ćete okriviti drugu osobu, a to neće poboljšati vaše odnose.

Počnite da primećujete kada koristite ovaj veoma destruktivan način komunikacije. Prestanite da stavljate onu ili onog koga volite u ograničenu kutiju i način postojanja.

Izbegavajte upotrebu "ti“ izjava kada razgovarate sa partnerom

"Osećam se povređeno“ je drugačije od "Povredio si me“.

Korišćenje izjava "ja“ umesto "ti“ je način da se komunicira jasno i bez krivice. To nije sebično i ne znači da vam je stalo samo do sebe.

"Ja“ izjave su direktne i iskrene. One su način da preuzmete odgovornost za to kako se osećate i vratite svoju moć. Ne krivite partnera za svoja osećanja. "Ja" izjave su ono što se dešava sa vama, a ne presude o tome šta drugi rade pogrešno.

Na primer, "Treba mi nežnost“ je "ja“ izjava, za razliku od reči "Uvek vičeš na mene“, što je "ti“ izjava. „Ti“ nije negativna reč ali kada se koriste za viktimizaciju, suđenje i kontrolu — kao u izjavi "Zlo si“ (umesto da kažeš „osećam se povređeno“) — tvoje reči postaju napad koji ne neguje vezu.

Vi prebacujete krivicu na drugu osobu za izazivanje vaših osećanja. U toj frazi, ne preuzimate odgovornost za svoja osećanja. Iz ove perspektive, "ti" izjave su više egocentrične nego "ja" izjave.

Komunikacija usredsređena na srce pokazuje ranjivost. "Osećam se povređenim“ je ranjivo. "Ti si zao" ili si me povredio" je napad.

Usporite i nemojte odmah reagovati

Dobra komunikacija zahteva prostor i usporavanje. Većina nas komunicira u reaktivnom režimu. Reagujemo na nešto. Govoreći pre nego što imamo vremena da svarimo ono što smo upravo čuli ili videli. Razvijajte veštinu čekanja da odgovorite.

Možda treba da sačekate minut. U drugim slučajevima, možda ćete morati da sačekate nekoliko dana. Zavisi od situacije. Većina nas preteruje i ne daje sebi dovoljno vremena da obradimo stvari koje nas uznemiravaju.

Uzmite vremena i usporite. Osetite uticaj uznemirujuće situacije. Naučite da obradite svoja neprijatna osećanja i dajte im glas.

Aktivno slušajte kada je vaš partner uznemiren

Čekanje na odgovor je moćno, posebno kada ste uznemireni. Suprotno ponašenje ne dozvoljava logičnom razmišljanju da funkcioniše kako treba. Uđete u režim borbe ili leta, a vaša sposobnost slušanja nestaje.

Možete li odvojiti vreme da slušate? Aktivno slušajte. Morate dati ono što želite da dobijete.

Najvredniji poklon koji možete dati nekome koga volite je svoje prisustvo i slušanje. Uverite se da razumete šta pokušava partner da vam kaže. Prestanite da budete toliko fiksirani na svoju tačku gledišta, i razjasnite i proverite sa drugom osobom šta želi da vam kaže.

To možete učiniti tako što ćete ponoviti ono što ste upravo čuli da govori. Koristite ove reči: "Ono što čujem da kažeš je...“ Zatim im recite šta ste razumeli da kažu. Bićete zapanjeni koliko često pogrešno razumete šta drugi govore.

Učinite da se partner oseti saslušano i shvaćeno, a vi ćete otvoriti vrata da dožive isto.

Govorite istinu

Možda mislite da ste iskreni, ali reći istinu nije uvek lako. Nekada će vaša istina izazvati veće probleme, nove sukobe, ali i to je deo veze.

Laž će, s druge strane, napraviti još gore, tvrde psiholozi i stručnjaci za partnerske odnose.

Dakle, naučite da kažete istini i suočite se sa posledicama.

Budite talas umesto tornada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne, postoji dan kada se oprašta bivšim ljubavima
raskid, slomljeno srce

Praštate li?

19.10.2023. 10:07

Verovali ili ne, postoji dan kada se oprašta bivšim ljubavima

Raskidi češto mogu biti veoma bolni i stresni. Naročito ukoliko su veza ili brak trajali dugo, a jedan od partnera je iz njih izašao povređen. U takvim situacijama ključnu ulogu igra vreme, koje je neophodno da biste uopšte pomislili na oproštaj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve