Život
06.12.2022. 08:05
R. E.

Zanimljivo

Kako su države u Evropi dobile svoja imena

evropske države
Izvor: Shutterstock

Skoro svaka zemlja na svetu ime je dobila po jednoj od ovih stvari: plemenu, karakteristikama zemlje, geografskom položaju zemlje, važnoj ličnosti. 

Najviše država, čak trećina, dobilo je nazive prema imenima plemena, a u tu grupu spada i Srbija, piše "Nacionalna geografija".

Postoji mnogo anegdota o tome kako su nastali nazivi pojedinih država u Evropi, a za vas smo izdvojili neke od najzanimljivijih.

Italija

Naziv "Italija" prvi put su upotrebili Grci, a verovatno potiče od izraza "oscan víteliú", što znači "zemlja teladi".

Malta

Reč "Malta" je izvedena od grčke reči "méli" (μέλι) i znači "med". Stari Grci su ovo ostrvo nazivali "Melítē", što znači "slatko kao med", zbog toga što na Malti živi posebna endemska podvrsta pčela.

Španija

Moderan naziv ove države potiče od latinske reči "Hispania". Pretpostavlja se da je ova reč potekla od feničanske "I-Shpania", što znači "zemlja zečeva".

Irska

Irska je svoje ime dobila po Ériu, keltskoj boginji, koja je ujedno boginja zaštitnica ove države.

Portugal

Naziv ove države potiče od latinskog izraza "Portus Cale". "Portus" znači "luka", ali je značenje reči "cale" ostalo misterija. Najverovatnije je povezano sa Galima, drevnim keltskim plemenom.

Francuska

Francuska jednostavno znači "zemlja Franaka". Naziv plemena Franci, je nastao od reči "framea", što znači "koplje".

Nemačka

Engleski naziv "Germany", potiče od latinske reči "Germania". Ovaj termin je koristio Julije Cezar, ali je izvorno poreklo nepoznato. Naziv koji Nemci koriste - "Deutschland", znači jednostavno "zemlja naroda".

Norveška

Ime ove države potiče od reči "Norðvegr", koja na starom norveškom jeziku znači doslovno "severni put". Ovaj naziv se odnosi na činjenicu da Norveška ima duge obalne prolaze od zapada ka Arktiku.

Monako

Naziv je nastao od starogrčke reči "mónoikos", što znači "jedna kuća". Misli se na Heraklov hram, sagrađen u okolini. U ovoj nekadašnjoj grčkoj koloniji, nije se poštovao ni jedan drugi bog osim Herakla.

Ukrajina

Na ukrajinskom jeziku, ime ove države znači jednostavno "zemlja" ili "država". Nastalo je od slovenske reči "край" (kraj).

Grčka

Oba naziva ove države "Grčka" (Greece) i "Ellada" su drevna imena. Prvo potiče iz latinskog jezika, a drugo iz starogrčkog. Pretpostavlja se da su oba imena nastala među davno zaboravljenim plemenima koja su nastanjivala tu oblast.

Švedska

Kao i imena mnogih drugih država, Švedska jednostavno znači "zemlja Šveđana", a na njihovom jeziku se kaže "Sverige". Potiče iz starog norveškog jezika.

Vatikan

Vatikan je ime dobio po brdu Mons Vaticanus, koje je u rimsko doba bilo naseljeno vidovnjacima i gatarama. Naziv potiče od latinskog glagola "vaticinari", što znači "proricati".

Albanija

"Albanci" je vizantijsko-grčko ime za narod koji je u tom periodu živeo na području današnje Albanije. "Shqipëri", kako današnji Albanci nazivaju svoju državu znači "zemlja razumevanja".

Holandija (Nizozemska)

Originalni naziv ove države - Nederland, doslovno znači "niska zemlja". Zbog toga logično zvuči činjenica da je, na srpskom jeziku, pravilan naziv ove države Nizozemska, iako se još uvek nismo navikli da ovu zemlju tako zovemo.

Mađarska

Naziv "Mađari" potiče iz ujgurskog, koji je deo porodice turkijskih jezika, a znači "deset strela". Ovo ime označava saradnju 10 plemena. Originalni naziv države "Magyarország" znači "zemlja Mađara".

Danska

Ime "Danmark", kako Danci nazivaju svoju državu, znači "danska šuma", ali etimologija reči nije u potpunosti razjašnjena.

Austrija

Ime ove države je latinska verzija reči "Osterreich", što znači "istočno carstvo". Austrija je nekada bila istočna prefektura Bavarske.

Rusija

Naziv potiče iz vizantijsko-grčkog (srednjovekovnog grčkog) jezika, a znači "zemlja Rosa". Rosi su antičko pleme, po kojima su današnji Rusi dobili ime.

Crna Gora

Međunarodni naziv ove države - "Montenergo" potiče iz mletačkog jezika, a "Crna Gora" je doslovan prevod. Odnosi se na planinu Lovćen i njene mračne četinarske šume.

Poljska

"Poland" znači "zemlja Poljaka", a naziv ovog starog plemena najverovatnije potiče od reči "pole", što znači "polje".

Finska

Originalni naziv Finske je "Suomi" i potiče iz švedskog jezika. Pretpostavlja se da znači "lovci-sakupljači", ali se ne može sa sigurnošću utvrditi, piše "Sunday Roast".

Da li ste već čuli neku od ovih zanimljivih anegdota? Koja vam se najviše dopada? Pišite nam u komentarima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Popularni saveti roditelja kroz istoriju
slike, fotografije, porodica, deca

Danas (ne) važe

22.05.2021. 23:05

Popularni saveti roditelja kroz istoriju

1400 p.n.e, Severna Afrika: "Umesto da kukate što dete prekoputa ima leoparda izrezbarenog u kamenu, budite zahvalni što naša porodica poseduje konopac. Da li uopšte shvatate koliko je to važno? Nemojte biti razmaženi". 
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve