Život
15.06.2020. 11:39
R.E. / Allthatsinteresting.com

Kako su lažni psihijatrijski pacijenti prevarili lekare

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šta znači biti mentalno zdrav? Koliko pouzdano, čak i medicinski profesionalci mogu razlikovati zdravu od mentalno bolesne osobe? Psiholog Dejvid Rosenhan sa Univerziteta Stenford dugo je bio zainteresovan za ovo pitanje i 1969. godine osmislio je jedinstven eksperiment. Rosenhan i sedam drugih potpuno zdravih ispitanika, u tajnosti su se prijavili za lečenje u nekoliko različitih psihijatrijskih bolnica, u periodu od 1969. do 1972. godine i ponašali se "ludo" kako bi videli da li će lekari primetiti da se pretvaraju. Lekari nisu primetili, Allthatsinteresting.

Kako je izveden eksperiment

Osam zdravih ispitanika Rosenhanovog eksperimenta otišlo je u različite psihijatrijske bolnice u SAD. Ova grupa pseudopacijenata bila je sastavljena od tri žene i pet muškaraca, uključujući i samog Rosenhana. Učesnicima eksperimenta je rečeno da se u bolnice prijave pod lažnim imenima i da tvrde da čuju glasove u glavi, koji su izgovarali reči poput „prazno“ i „šuplje“. Svi pseudopacijenti su primljeni u bolnicu.

Povezane vesti - Gde osobe sa psihičkim problemima mogu da potraže pomoć?

Prema izveštaju iz pod nazivom „Biti zdrav na nezdravim mestima“ koji je Rosenhan, 1973. godine objavio o svom eksperimentu, niko od pseudopacijenata nije zaista verovao da će biti primljeni tako lako. Ne samo da su bili primljeni, već im je svima osim jednog, dijagnostikovana šizofrenija. Bilo je potrebno samo da izmisle da imaju zvučne halucinacije. Nisu pokazivali nikakve druge simptome, niti su izmislili bilo koje druge detelje o svojim životima, osim što su osoblju bolnica dali lažna imena. Ipak su im dijagnostikovani ozbiljni psihološki poremećaji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Nakon što su primljeni u bolnice, pseudopacijenti bili su prepušteni sami sebi. Niko od njih nije znao kada će lekariti proceniti da je prikladno pustiti ih na slobodu, niti da li će pre toga otkriti da su izmislili simptome.

Uznemirujući rezultati

Na početku eksperimenta, ono što je najviše brinulo učesnike je da će „njihova prevara odmah biti otkrivena i da će biti osramoćeni“, rekao je Rosenhan. Međutim, ispostavilo se da nije bilo potrebe da brinu. Kako je Rosenhan napisao u izveštaju, „niko od lekara i osoblja u bolnicama nije uspeo da prepozna zdravu osobu“. Pseudopacijenti nisu pokazivali nove simptome, nego su, naprotiv izjavljivali da su čudni glasovi nestali, ali lekari i osoblje su i dalje smatrali da su njihove dijagnoze bile tačne. Čak su i potpuno normalna ponašanja karakterisali kao nenormalna. Na primer, Rosenhan je rekao učesnicima eksperimenta da vode beleške o svojim iskustvima. Jedna medicinska sestra koja je primetila ovo, okarakterisala je vođenje dnevnika kao deo njihovog psihičkog poremećaja. Svoj dnevnik su vodili javno, čak i u zajedničkom dnevnom boravku gde su bili sa ostalim pacijentima. Jedini koji su primetili da nešto nije kako treba bili su „pravi“ pacijenti. Neki su čak tvrdili da su pseudopacijenti novinari ili profesori koji kontrolišu rad bolnice. Govorili su: "Šta ćete vi ovde? Vi niste bolesni, vi ste dobro!"

Povezane vesti - DEPRESIVNI, TUŽNI… Psihičke probleme ima sve više adolescenata

Rosenhan je to posmatrao na sledeći način - lekari i osoblje su pretpostavljali da je njihova dijagnoza bila tačna i prepravljali su sve što su primetili kako bi bilo u skladu sa tom dijagnozom. "S obzirom da je pacijent u bolnici, mora biti da je psihički bolestan. A s obzirom na to da je bolestan, neprekidno pisanje mora biti manifestacija tog poremećaja, možda podskup kompulzivnih ponašanja koja su ponekad u korelaciji sa šizofrenijom."

Pseudopacijenti su na kraju pušteni. Bili su hospitalizovani između 7 i 52 dana, prosečno 19, ali su svi otpušteni sa istom dijagnozom pod kojom su primljeni. Pušteni su na slobodu, jer su lekari zaključili da je njihovo stanje „u remisiji“. Kako je Rosenhan napisao „ni u jednom trenutku hospitalizacije nije se postavilo pitanje da li je možda u pitanju simulacija. Takođe, dokazi govore u prilog tome da ako je pacijent jednom označen kao šizofren, zauvek zadržava tu etiketu... Prema mišljenju institucija, pseudopacijent nije zdrav niti je ikada bio."

"Jasno je da, u psihijatrijskim bolnicama ne možemo razlikovati zdrave osobe od nezdravih", napisao je Rosenhan u zaključku svog izveštaja.

Povezane vesti - LOVCI NA LJUDSKE DUŠE: Navala lažnih psihologa

Rezultati Rosenhanovog eksperimenta izazvali su senzaciju. Ljudi su bili iznenađeni nepouzdanošću psihijatrijskih dijagnoza i lakoćom kojom je osoblje bolnice bilo prevareno. Međutim, neki istraživači kritikovali su Rosenhanov eksperiment, navodeći da su činjenice koje su pseudopacijenti izmislili učinile eksperiment nevažećim, jer su samoprocene pacijenata jedan od temelja na kojima se grade psihijatrijske dijagnoze. Ali mnogi drugi istraživači su potvrdili Rosenhanove metode i rezultate, od kojih su neki delimično replikovali njegov eksperiment i došli do sličnih zaključaka.

https://www.youtube.com/watch?v=KmuHBFmolpk

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve