Život
12.01.2023. 19:05
Beta

Klimatske promene

Koliko su zdravi okeani, toliko smo zdravi i mi

Globalno zagrevanje, klimatske promene, okean, polarni medved
Izvor: Shutterstock

Temperatura okeana u svetu rekordno je visoka četvrtu godinu za redom u 2022. godini što je zabrinjavajući znak klimatske krize uzrokovane emisijom gasova koji doprinose zagrevanju atmosfere, prenosi CNN.

Studija tima naučnika iz 16 instituta širom sveta pokazala je da je okean, u proteklih šest godina, u pet bio rekordno topao i da se sve brže zagreva.

Studija koja je juče objavljena u časopisu Advenses in Atmosferik Sajansis (Advances in Atmospheric Sciences) ispitivala je temperature okeana od njegove površine do dubine od 2,000 metara i upoređivala sa podacima iz 50tih godina.

U propratnom saopštenju za javnost navodi se da su rezultati zabrinjavajući i da "je svetskom zdravlju koje može da se meri stanjem okeana potreban lekar".

Od 1970. godine, više od 90 odsto viška toplote planete otišlo je u okeane, kaže studija. Naučnici su rekli da je globalni dugoročni trend zagrevanja sada toliko stabilan i snažan da temperature postaju rekordne svake godine.

"Dok ne dostignemo neto nultu emisiju gasova, to zagrevanje će se nastaviti, a mi ćemo nastaviti da obaramo rekorde temperature okeana, kao što smo uradili ove godine. Bolja svest i razumevanje okeana su osnova za akcije u borbi protiv klimatskih promena", rekao je profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji i jedan od autora studije Majkl Man.

Zagrevanje okeana ima veliki uticaj na živote miliona ljudi i utiče na vremenske uslove zbog čega nastaju snažnije oluje, uragani i intenzivnije padavine i još pomaže olujama da se brže intenziviraju, kao što se desilo sa uraganom Ian, koji je pogodio Karibe i Floridu krajem septembra.

Rastuće temperature takođe znače da vode okeana imaju manje kiseonika, što utiče na morski život, šteti ribarskim zajednicama i njihovim ekonomijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

OVO treba shvatiti ozbiljno: Dve trećine glečera nestaće do 2100. godine
1

Naučna studija

06.01.2023. 13:00

OVO treba shvatiti ozbiljno: Dve trećine glečera nestaće do 2100. godine

Glečeri u svetu se smanjuju i nestaju brže nego što su naučnici mislili, a nova studija časopisa "Science" predviđa se da će se čak dve trećine glečera sasvim otopiti do kraja veka ako se otopljavanja klime nastavi kao do sada.
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve