Život
28.03.2024. 19:30
Dragan Vesić

Kolumna

Dragan Vesić: "Peti jahač apokalipse"

Donald Tramp
Izvor: Shutterstock

Vodeća svetska sila, SAD, dobiće 5. novembra 60. predsednika. Hoće li ostati Džo Bajden ili će se u Belu kuću ponovo useliti doskoro otpisani Donald Tramp (bio predsednik od 2017. do 2021), zasad je neizvesno.

Mnogo je zanimljivije pitanje: hoće li eventualnom pobedom Trampa svet izgledati drugačije jer sasvim je izvesno da mainstream kreira najveća svetska sila ‒ SAD.

Za razliku od Bajdena (81 godina), Tramp (77 godina) se ne uklapa u globalni neoliberalni trend, o čemu svedoče i njegove izjave o tome šta bi sve preduzeo na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu ako bude izabran.

Ono što ostatak sveta više zanima nego Amerikance svakako jeste globalni nivo ‒ sudbina sveta.

Tramp već najavljuje da bi se Amerika povukla iz rata u Ukrajini i od Evrope tražila obeštećenje za finansiranje rata, čime zapravo otvoreno govori da se radi o posredničkom ratu kao što je bio slučaj u Vijetnamu.

Najavljuje i preispitivanje svrhe i misije NATO-a, zabranu kineske robe u Americi, restriktivnu politiku prema migrantima, što je govorio i dok je bio predsednik SAD.

Istovremeno govori o mnogim sudskim procesima i aferama, čiji je deo i sam, pa ako bude izabran za predsednika i bude osuđen, mogao bi da amnestira sam sebe.

U pitanju je čitava paleta sudskih procesa koji su se vodili ili se vode protiv njega ‒ od optužbi za seksualno zlostavljanje novinarke, preko vanbračne afere sa porno glumicom, onog što može da se podvede pod privredni kriminal (kako se kod nas kaže) do izbornih afera, dok se za Bajdena vezuje samo jedan skandal ‒ primanje mita dok je bio potpredsednik SAD.

Mnogi glumci, poput Roberta de Nira, koji Trampa naziva “idiotom i svinjom“, kao po nečijem naređenju, prosto se utrkuju da o predsedničkom kandidatu republikanaca govore najgore, što sa Bajdenom, kandidatom demokrata, nije slučaj. Tramp svakako nije svetac, ali se za njega, za razliku od De Nira, ne vezuju afere sa maloletničkom prostitucijom (uhapšen u Parizu 1998): Tramp bar nije procesuiran za tako nešto.

Tramp takođe govori o demontaži “duboke države“ (vladavina iz senke, odnosno iz Davosa), što podrazumeva promene u državnoj upravi i FBI-ju.

Svet se, razumljivo, ne interesuje previše šta bi dolazak Trampa na vlast doneo kad je standard građana Amerike, srednjeg sloja, u pitanju ‒ ne bi značio drastične promene i zasigurno to ni obične američke građane ne zanima mnogo. Jer, neoliberalizam je takav kakav jeste – ta dihotomija politike i ekonomije sasvim dobro funkcioniše i za ekonomski razvijene zemlje to nije od značaja.

Tržišni neoliberalni koncept jeste surov, ali za siromašne države.

Na ekonomskom planu, dakle, ne bi došlo do velikih promena ‒ i sam Tramp, kao biznismen, deo je neoliberalne ekonomije ‒ ali bi došlo na, uslovno rečeno, ideološkom, bar kada su nove vrednosti u pitanju. Tramp najavljuje veoma radikalne promene koje se, svakako, neće dopasti zastupnicima rodne ravnopravnosti, novim feministkinjama i LGBTQ lobiju. Tražiće od Kongresa da izglasa Zakon po kome postoje samo dva pola data po rođenju. Kaže da bi se zalagao za zabranu promene pola i bolnice za te operacije ne bi dobijale novac iz federalnog budžeta: prvo se neće dopasti “filozofskoj školi“ o rodnoj ravnopravnosti, a drugo transrodnim osobama.

Tramp će, dakle, insistirati isključivo na “nuklearnoj tj. užoj porodici“ koja priznaje samo dva roda ‒ muški i ženski.

Zato su “epiteti“, koje mu je dodelio trostruki oskarovac, Robert de Niro, komplimenti u odnosu na ono što ga čeka.

Činjenica je da neki Trampovi stavovi jesu preterivanje (zašto neko ne bi promenio pol ako je priroda uredila da ima hormonalni poremećaj?), ali neki, bez obzira na to koliko desničarski zvuče, jesu zalaganje za normalnost jer se preteralo sa zalaganjem za nenormalnost i izopačenost. Uostalom, nije li danas smešno govoriti šta je levo, šta desno, šta je napredno, a šta nazadno u svetu u kome se izbrisala razlika između bolesnog i zdravog ‒ ako nekome još uvek stvari nisu jasne neka pročita definiciju SZO-a o zdravlju u kojoj se kaže da niste zdravi ako ste siromašni (socijalno blagostanje), što, nesumnjivo, utiče i na psihičko stanje.

Pored ostalog, Tramp ističe da će u sferi obrazovanja predložiti Predstavničkom domu da se donese zakon o finansiranju samo onih distrikta gde postoji školsko naoružano obezbeđenje jer ono garantuje bezbednost, da bi promovisao molitvu u javnim školama...

Ne može da se pomene baš sve o čemu on govori, od promena u socijalnoj politici, energetici, obrazovanju, spoljnotrgovinskoj razmeni... Ali, pored navedenih obećanja, koja će svakako uzdrmati i uznemiriti mnoge interesne grupe i lobije, valja pomenuti još neke radikalne ili, bar, beskompromisne stavove ‒ Donald Tramp se zalaže i za istupanje Amerike iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama jer je on na štetu američkih interesa. “Stručna javnost“ ga zbog toga optužuje da ga baš briga za klimatske promene, mada je pitanje koliko taj sporazum o ograničenju globalnog zagrevanja uopšte štiti klimu i živi svet.

Pomenuo je, pored ostalog, i smrtnu kaznu za trgovinu drogom i ljudima ‒ znamo da se mnogo toga obeća u kampanjama, ali se ne ispuni sve jer se, u zanosu, preteruje kako bi se podilazilo biračima.

Sad, ne može se sporiti da su Trampov mandat potresale mnoge afere, ali čije nisu, nažalost? Zato je velika istina da se u politici ne bira između dobra i zla, nego između dva zla.

Epilog će biti poznat 5. novembra ove godine posle izbora.

Zasad znamo da De Niro, koji je odlično glumio vojnike, boksere, kriminalce, policajce, očajnike, psihopate... ne bi glumio ne baš prefinjenog Donalda Trampa, ali bi možda glumio bezličnog Bajdena koji se kao marioneta savršeno uklapa u “lidera“ vrlog novog (ne)normalnog sveta, koji ima nameru da gradi prugu preko okeana.

Holivudski glumci su se na dodeli Oskara, ismevajući Trampa, već izjasnili da su za Bajdena ‒ a dobiti Oskara znači pobediti na takmičenju za poslušnost, napisao je Ilon Mask na mreži X.

Znamo i da će u kampanji matrix birači nameniti Bajdenu ulogu poslušne pudlice, dok će Donald Tramp biti peti jahač apokalipse.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dragan Vesić: "Medijska šizofrenija"
X aplikacija, X društvena mreža

Kolumna

21.02.2024. 23:00

Dragan Vesić: "Medijska šizofrenija"

Priča da je demokratija samo paravan kako bi ceo svet bio jedna totalitarna država, tzv. duboka država (termin su izmislili Turci), koju čine vladari iz senke (velike korporacije i tajna društva), a sve vlade su njihove marionete, dugo se podvodila pod teoriju zavere kojoj su skloni šizofreni fanatici sa bujnom maštom što veruju u neverovatno i u svemu vide zaveru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve