Život
08.12.2023. 07:05
R. E.

Umesto avokada - grašak

Kriza u Britaniji izmenila jelovnik građana

Hrana
Izvor: Shutterstock

Najbrža stopa rasta cena u Britaniji još od sedamdesetih godina prošlog veka naterala je građane na Ostrvu da promene navike u ishrani i da jedu jeftiniju hranu.

Stanovnici Velike Britanije poslednjih meseci sve češće jedu čobansku pitu, makarone i krompir iz rerne umesto egzotičnijih jela, dok je avokado na tostu zamenio grašak, jeftinija i, ekološki gledano, zelenija alternativa, koga UK proizvodi dovoljno da pokrije 90 odsto svojih potreba za njim, piše Gardijan.

Posle godine krize, finansijski pritisak promenio je navike kupovine i izbor hrane Engleza, saopštio je lanac britanskih supermarketa Vejtrouz.

Trećina odraslih konzumira nekadašnja omiljene jela, kao što je kijevska piletina, pokazuju podaci godišnjeg izveštaja o hrani i piću.

"Inflacija hrane je promenila ne samo način na koji ljudi kupuju, već i način na koji kuvaju i jedu", rekao je izvršni direktor supermarketa Džejms Bejli, dodajući da Britanci sada biraju jednostavnije obroke.

Tokom proteklih 12 meseci, nakon skoka inflacije, britanski kupci su tragali za akcijama, kupovali više proizvoda domaćih brendova i veća pakovanja kako bi dobili najbolju vrednost, rekli su iz Vejtrouza.

Dodaju da su građani Velike Britanije u protekloj godini sve više kupovali zaleđeni pomfrit. Prodaja njihovog najjeftinijeg pomfrita rebrastog čipsa porasla je za 80 odsto, odnosno 34 odsto. Ocenjuju da Britanci nisu prilagodili svoju potrošnju na isti način kao tokom finansijske krize 2008, kada su građani sa obroka iz restorana i hrane za poneti prešli na gotova jela.

Međutim, podaci o prodaji u poslednih 12 meseci, pokazali su da su na izbor hrane uticali su i trendovi povezanih sa zdravljem.

Tako je rastuće interesovanje za zdravljem creva gurnulo fermentisanu hranu u mejnstrim, sa porastom stope prodaje fermentisanih začina, kiselih krastavaca i soseva za 14 odsto i kimčija za 44 odsto, piše Gardijan, preneo je Tanjug.

Potražnja za bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pićima takođe je porasla za gotovo četvrtinu i nastavlja da raste.

Nakon perioda vrtoglavog rasta prodaje (često skupljih) biljnih alternativa za meso i mlečne proizvode, trend je ove godine oslabio, a neki analitičari smatraju da je došao kraj bumu vegana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve