Život
10.02.2022. 21:05
Tanjug

Negotinska krajina

Lepa vest: Na Dunavu se ponovo gnezde pelikani (FOTO)

Pelikan
Izvor: Shutterstock

Tokom nedavno završenog Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa, ornitolozi, članovi i volonteri Društva za zaštitu i pročavanje ptica Srbije, zabeležili su prisustvo mnogih ptica netipičnih ili retkih u zimskom periodu za naše podneblje.

Viđeni su ražanj, gak, crvena lunja, zlatni vivak, crvena čaplja, a među njima i jedna od najkrupnijih ptica u Srbiji, kudravi nesit u narodu poznatoj i kao pelikani, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pelikan 10.2.2022.
Izvor: TANJUG / MARKO SCIBAN/ DZPPS ARHIVA

Iz Društva navode da je pelikan, iako se može činiti da je egzotična ptica dalekih krajeva, u Srbiji u 19. veku bio gnezdarica, ali je zbog isušivanja ritova, bara i močvara nestao do polovine 20. veka, te da je u 21. veku njihov boravak bio zabeležen samo nekoliko puta, ali nije bilo sumnje o gnežđenju.

Pelikan 10.2.2022.
Izvor: TANJUG / MARKO SCIBAN/ DZPPS ARHIVA

"Kudravi nesiti su i ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini. Tokom tri dana pretraživanja zabeležili smo bar šest ptica, od kojih su četiri bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica“ rekao je koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji Marko Šćiban.

Dodao je da kudravi nesit jedna od 12 ciljanih vrsta ptica koje se pokušavaju zaštititi u okviru međunarodnog projekta očuvanja ptica duž reke Dunav "Danube Free Sky LIFE".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čudo prirode: Ptica kojoj ne treba mužjak da bi se razmnožavala
Kondor, ptica

Patogeneza

13.11.2021. 08:05

Čudo prirode: Ptica kojoj ne treba mužjak da bi se razmnožavala

Kalifornijski kondor je najveća ptica koja živi u Severnoj Americi. Raširena krila su mu duga tri metra, a može se dići na visine do četiri i po kilometra. Naučnici su nedavno otkrili još jednu čudesnu stvar kod ovih ptica, a tiče se njihove reprodukcije...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve