Zdravlje
28.09.2022. 02:15
R. E.

Spavanje "u dve smene"

Osam sati sna, zapravo, nije najzdravije?

spavanje, krevet, buđenje
Izvor: Shutterstock

Mnogi ljudi se bore sa nesanicom i drugim poremećajima sna, u koje spada i nemogućnost da se spava cele noći bez prekida. Međutim, nekada je buđenje između dva perioda sna bila uobičajena navika.

Postoje brojni zapisi o "segmentiranom spavanju", od medicinskih tekstova do sudskih beležaka i dnevnika, koji govore o “prvom” i “drugom” snu.

Antropolozi su pronašli dokaze da se u predindustrijskom periodu u Evropi, ovakav način odmora tokom noći smatrao normalnim.

Istoričar A. Rodžer Ekarč u svojim radovima piše da su ljudi, pre više vekova, odlazili na spavanje u sumrak, budili se nekoliko sati sati kasnije, a zatim se ponovo vraćali u krevet i spavali do zore.

Tokom tog noćnog perioda budnosti, uglavnom su se opuštali, čitali uz pomoć uljane lampe ili mesečeve svetlosti ili su se bavili kućnim poslovima.

Ekarč je primetio da “prvi” i “drugi” san prestaju da se spominju krajem 17. veka.

Početkom devedesetih godina, psihijatar Tomas Ver sproveo je eksperiment u kojem je grupa ljudi, tokom mesec dana, provodila u mraku 14 sati svakog dana, umesto tipičnih osam sati.

Na kraju eksperimenta ispitanici su spontano počeli da spavaju u dve faze. Prvo su spavali četiri sata, a zatim se budili na jedan do dva sata, pre nego što bi još četiri sata spavali do ujutru. Rezultati ovog istraživanja sugerišu da je spavanje "u dve smene" prirodan proces.

Tempo života u modernom društvu često ne dozvoljava ovakvu fleksibilnosti kada je noćni odmor u pitanju. Generalno se smatra da je neprekinuti san, koji traje između sedam i devet najbolje rešenje ako čovek želi da bude odmoran.

To bi mogao da bude nepotreban pritisak na ljude kojima ne uspeva da spavaju toliko dugo u kontinuitetu, što je kontraproduktivno za osobe koje pate od nesanice i samo produbljuje problem, piše Sciencealert.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve