Život
27.03.2022. 16:16
R.E.

Nove destinacije

Malezija - ako još niste odlučili gde ćete na letovanje... (FOTO, VIDEO)

malezija
Izvor: Shutterstock

Na Sajmu turizma, koji se u Beogradu održava od 24. do 27. marta, prvi put učestvuje i i Malezija. Ova daleka i egzotična destinacija je retko na mapi srpskih turista, ali vredi je posetiti. Evo zašto...

Malezija je zemlja u jugoistočnoj Aziji koja se sastoji se poluostrvskog dela, koji se graniči sa Singapurom i Tajlandom, i ostrvskog koji se graniči sa Brunejom i Indonezijom.

Ova ustavna monarhija se sastoji od 13 saveznih država

U Maleziji živi oko 33 miliona ljudi, a glavni grad je Kuala Lumpur. Stanovnici Malezije su 60 odsto Buimputera porekla, odnosno starosedeoci ovih prostora, a oko 20 odsto stanovništva su kineskog porekla. Indijaca ima oko šest odsto.

Zvanični jezik je malajski, ali je u upotrebi čak 130 različitih jezika. Ustavom definisana religija je Islam. Ipak, svi praznici se slave zajednički, prema tradiciji koja se zove "otvorena kuća“ i zahvaljujući kojoj pripadnici svih veroispovesti treba da učestvuju u tradicionalnim slavljima svojih sunarodnika.

Malezija je 1957. godine dobila nezavisnost od Britanije, ali je sistem vlasti ostao sličan britanskom modelu, kao i u mnogim drugim bivšim kolonijama.

Malezija je jedna od 17 zemalja sa najvećom raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta, uz veliko prisustvo endemskih vrsta, a najpoznatiji su orangutani koji žive u prašumama Bornea, kao i velike mačke poput tigrova.

Malezija je bogata kulturnom istorijom, koja predstavlja mešavinu domorodačke, kineske, indijske, ali i britanske i arapske kulture. Tradicionalna umetnost u ovoj zemlji se prvenstveno ostvaruje kroz rezbarenje drveta, tkanje i izradu predmeta od srebra. Nadaleko su poznate malezijske drvene maske, koje su i najčešći suveniri koje turisti ponesu kući.

Muzika ima značajno mesto u maležanskoj kulturi, a počiva na udaraljkama. U Maleziji se može sresti čak 14 vrsta tradicionalnih bubnjeva, koji se koriste u različitim proslavama i događajima poput žetve. Nekada su bubnjevi korišćeni kao vid komunikacije na velikim razdaljinama. Takođe, na svadbama i sahranama podjednako, koriste se gongovi, koji su takođe česti i na Filipinima i u Indoneziji.

U Maleziji nećete ostati gladni. Ova zemlja nudi veliki broj nacionalnih jela i pića, a najpopularnije piće je "teh tarik" - čaj sa mlekom i začinima. Najpoznatije nacionalno jelo je "nasi lemak", koje se sastoji od pirinča kuvanog u kokosovom mleku i začini,a, uz jaja i soseve koji mogu biti ljuti ili blagi, uz piletinu ili ribu. Ulična hrana u Maleziji može se naći na svakom koraku, a mnogi tvrde da je vrhunac kuhinje ove zemlje baš na tim mestima.

Najpopularnija i najlepša mesta koja treba posetiti u Maleziji su: plaže Kuantana, Kuala Lumpur, prašume Bornea, Kameronski visovi, Taman Negara, Gunung Mulu nacionalni park...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako putovanja doprinose našem zdravlju
putovanja

Bon Voyage!

23.03.2022. 15:05

Kako putovanja doprinose našem zdravlju

Nije tajna da putovanja donose mnoge benefite fizičkom i psihičkom zdravlju, svakome prija odmor od svakodnevne rutine. Međutim, da li znate koji su to tačno pozitivni uticaji putovanja na vaše zdravlje?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve