Život
26.03.2022. 08:39
R.E.

Gvinejski zaliv

Zašto treba putovati u Sao Tome i Principe (FOTO, VIDEO)

Sao Tome i Principe
Izvor: Shutterstock

​​​​​​​Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu, od 24. do 27. marta, prvi put učestvuje mala ostrvska zemlja u Gvinejskom zalivu - Sao Tome i Principe. Da li znate kako je najmanja afrička država dobila ime, ali i ostale zanimljivosti u vezi sa u ovom zemljom u ekvatorijalnom pojasu Atlantika?

Nekada portugalska kolonija i ključna lokacija za proizvodnju šećera, kafe i kakaa, počivala je na robovlasničkom sistemu. Nezavisnost su ostvarili 1975, ali su prvi demokratski izbori održani tek 1991. godine.

Ime je dobila po Svetom Tomi, na čiji dan su Portugalci otkrili ovo ostrvo.

Klima u ovoj egzotičnoj zemlji je tropska, sa periodima vlažnih i suvih talasa, a najviša godišnja temperatura je oko 27 stepeni Celzijusovih. Zauzima oko 1.000 kvadratnih kilometara i sastoji se od dva mala vulkanska ostrva.

Glavni grad je Sao Tome, a za jedan evro možete dobiti 24 dobre - zvanične valute ove zemlje. Portugalski je ostao kao zvanični jezik ove zemlje nakon ostvarivanja nezavisnosti, mada su prisutni i drugi jezici koji nasleđe robova koji su dovođeni u kolonijalnom periodu.

Zvanična religija je katolička, mada je uticaj tradicionalnih afričkih verovanja veliki, pa je njihova religijska praksa dosta drugačija od evropske.

Uticaj tradicionalnih afričkih kultura ostavio je trag i u jeziku, kuhinji, muzici...

Najupečatljiviji predeli ovih ostrva su mesta gde je voda probila vulkanske stene i stvorila reke i potočiće koji stvaraju prelepe vodopade. Flora i fauna ove zemlje je raznovrsna, ali i posebna, s obzirom na izolovanost ostrva.

Pre kolonizacije, ova ostrva su bila potpuno prekrivena prašumama, koje su potom krčene kako bi se oslobodio prostor za plantaže. Deo prašuma postoji i danas.

Na ostrvima se mogu naći i mnoge vrste ptica, reptila i malih sisara.

Ova zemlja uporno razvija svoju turističku ponudu jer zaista ima šta da pruži - prelepe plaže na Atlantskom okeanu, tropske prašume i vodopade, raznovrsnu kuhinju...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dve egzotične zemlje prvi put na Sajmu turizma u Beogradu
plaža, more

Od 24. do 27. marta

17.03.2022. 16:26

Dve egzotične zemlje prvi put na Sajmu turizma u Beogradu

Međunarodni sajam turizma održaće se od 24. do 27. marta na Beogradskom sajmu pod sloganom "Između planina i mora", a na njemu će učestvovati više od 40 domaćih i stranih tur-operatora.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve