Život
22.11.2021. 17:25
Tanjug

Velika Britanija

Motivacija za građane: Nove zgrade će imati punktove za punjenje električnih vozila

električni auto
Izvor: Shutterstock

U novim zgradama u Velikoj Britaniji od sledeće godine će biti obavezno postavljanje lokacija za punjenje električnih vozila, u skladu sa novim zakonom koji bi trebalo da objavi britanski premijer Boris Džonson.

Kako se navodi u saopštenju iz Džonsonovog kabineta, propisi će dovesti do toga da se svake godine u Engleskoj postavi do 145.000 dodatnih punjača u periodu do 2030. godine, kada će se završiti prodaja novih automobila na benzin i dizel u Britaniji.

Zahtev će se primenjivati na nove domove i na nestambene zgrade kao što su kancelarije i supermarketi, kao i na objekte koji su u fazi renoviranja velikih razmera i ostavljaju im više od 10 parking mesta, prenosi Glas Amerike.

Ubrzanje ulaganja u infrastrukturu kako bi se olakšao prelazak na električna vozila bio je jedan od elemenata u širokom nacionalnom dokumentu - strategija nult emisije - koji je britanska vlada objavila prošlog meseca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Previše ih je na ulicama: Od 1. januara manje električnih trotineta
Električni trotinet

Stokholm

11.11.2021. 12:35

Previše ih je na ulicama: Od 1. januara manje električnih trotineta

Stokholm je još jedna u nizu svetskih prestonica čije su vlasti odlučile da prepolove broj električnih trotineta na svojim ulicama, nametnuvši ograničenja tom sve češćem, kontroverznom načinu prevoza u urbanim sredinama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve