Život
11.11.2021. 12:35
Tanjug

Stokholm

Previše ih je na ulicama: Od 1. januara manje električnih trotineta

Električni trotinet
Izvor: Shutterstock

Stokholm je još jedna u nizu svetskih prestonica čije su vlasti odlučile da prepolove broj električnih trotineta na svojim ulicama, nametnuvši ograničenja tom sve češćem, kontroverznom načinu prevoza u urbanim sredinama.

Gradsko veće izglasalo je ograničenje broja dopuštenih skutera na ulicama glavnog grada na 12.000, u odnosu na dosadašnje 23.000, preneli su lokalni mediji.

Istovremeno je smanjen broj ovlašćenih firmi koje se bave iznajmljivanjem skutera na samo tri s aktuelnih osam.

Ograničenja će na snagu stupiti 1. januara, a gradske će vlasti u narednim nedeljama objaviti imena firmi kojima će biti dopušteno da zadrže dozvole za najam, izvestili su gradski zvaničnici nakon glasanja.

Upotreba električnih skutera poslednjih se godina naglo povećala u velikim gradovima širom sveta, kao i kontroverze u pogledu njihovog korišćenja i njihove sigurnosti.

Pristalice smatraju da je reč o vrlo prikladnome načinu prevoza po gradu, ali kriticari veruju da ih je na ulicama previše i da pri velikim brzinama mogu biti vrlo opasni za sve učesnike u saobraćaju.

Nekoliko svetskih prestonica uvelo je posebne staze za njihovo kretanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Samo u Srbiji: Ne može da registuje električni auto jer ga je sam napravio! (VIDEO)
električni auto

Verovali ili ne

07.11.2021. 08:15

Samo u Srbiji: Ne može da registuje električni auto jer ga je sam napravio! (VIDEO)

Elektroautomobil je Nebojša Matović iz Pančeva napravio još pre 10 godina, ali i dalje ne može da ga registruje. Ovo vozilo je bilo njegov diplomski rad na Višoj elektrotehničkoj školi u Beogradu. Svi su bili oduševljeni kako je adatpirao starog pežoa, osim Agencije za bezbednost saobraćaja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve