Život
24.03.2023. 07:10
R. E.

Kako je nastao život?

Na asteroidu otkriven genetski materijal i vitamin B3 - evo zbog čega je ovo VEOMA važno

Asteroid
Izvor: Shutterstock

Na steroidu Rjugu (Ryugu), koji se nalazi blizu Zemlje, otkriveni su organski molekuli. U uzorcima koje je prikupila japanska svemirska misija "Hayabusa2", pronađeni su uracil, koji je važan deo RNK, kao i vitamin B3 tj. nijacin, koji je jedan od ključnih faktora u metabolizmu svih živih bića.

Ribonukleinska kiselina (RNK) prenosi genetski kod i funkcioniše kao "glasnik" između DNK i ribozoma za pravljenje proteina. Sastoji od nukleotida riboza i uracil.

Uracil je jedna od pet nukleobaza u DNK i RNK, proteinima i molekulima, koji sadrže genetske informacije i uputstva koja su ključna za ćelije živih organizama.

Otkriće ovih čestica na asteroidu Rjugu je objavljeno u utorak u časopisu "Nature Communications", a govori u prilog teoriji da je život dospeo na Zemlju iz svemira. Naučnici pronalaze sve više dokaza da su osnovne čestice potrebne za stvaranje života stigle na Zemlju preko meteorita, pre više milijardi godina.

"Molekuli su verovatno prvobitno nastali fotohemijskim reakcijama u ledu u svemiru pre nego što je naš solarni sistem uopšte postojao, rekao je za CNN glavni autor studije Jasuhiro Oba, vanredni profesor na Univerzitetu Hokaido u Japanu.

Asteroid Rjugu ima oblik dijamanta, bogat je ugljenikom i prečnika je oko jedan kilometar. Misija Japanske agencije za istraživanje svemira sakupila je jedan uzorak sa površine asteroida u februaru 2019. godine, a zatim je ispalila bakarni "metak“ u asteroid i tako stvorila udarni krater širok 10 metara.

Uzorak je sakupljen iz ovog kratera u julu 2019, a zatim je letelica "Hayabusa2" prošla pored Zemlje i ispustila materijal u Australiju u decembru 2020.

U ranijim analizama, istraživači su već otkrili aminokiseline i druge molekule u uzorcima sa asteroida Rjugu, dok su uracil i niacin takođe pronađeni u meteoritima koji su sleteli na Zemlju.

"Naučnici su ranije pronašli nukleobaze i vitamine u određenim meteoritima bogatim ugljenikom, ali je uvek postojalo pitanje da li su bili kontaminirani izlaganjem Zemljinoj okolini“, rekao je Oba.

"Pošto je svemirska letelica "Hayabusa2" sakupila dva uzorka direktno sa asteroida Riugu i isporučila ih na Zemlju u zatvorenim kapsulama, kontaminacija se može isključiti."

Istraživači su otkrili molekule kada su uzorke potopili u vruću vodu i analizirali rezultate. Otkrili su prisustvo uracila, nijacina i drugih organskih jedinjenja koja sadrže azot.

Moguće je da je Rjugu nekada bio deo većeg nebeskog tela, poput komete, pre nego što se raspao na komade u sudarima sa drugim svemirskim objektima. Nakon ovog otkrića, istraživači žele da znaju koliko su ovi molekuli česti u asteroidima.

Na sreću, uzorak sa drugog asteroida, nazvanog Benu, u septembru će isporučiti na Zemlju letelica "Origins", kojom upravlja NASA.

"Poređenje uzoraka sa ova dva asteroida pružiće nam dodatne informacije, kako bismo dalje istražili teoriju da je život na Zemlju stigao iz svemira", zaključuje Oba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program
Crna Gora

Najavio Abazović

26.01.2023. 13:28

Nije vic - Crna Gora pokreće svemirski program

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
18°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve