Najčešće greške koje pravite vežbajući u teretani

Najčešće greške koje pravite vežbajući u teretani


Trenirati “pametno” znači mnogo više od toga da znate pravilno da upotrebite sprave u teretani. Morate kritički razmišljati o svom programu i biti sigurni da sve što radite ima specifičnu namenu, a na kraju će vas to približiti cilju, piše MensHealth.

Sedite na benč pravilno 

Ako legnete na benč klupu i postavite laktove pod uglom od 90 stepeni, može doći do povrede ramena i to će ograničiti težine koje podižete. Pri pokretu spojte lopatice, spustite ih i napravite leđni luk.

Uvucite laktove što bliže telu dok šipku spuštate grudima. Pravite otpor stopalima ka tlu, olakšaće vam samu vežbu.

Povezane vesti – SVE JE U BALANSU: Ukoliko želite rezultate nije dovoljno samo da trčite na traci

Pogrešno radite superserije

Zgibovi i mrtvo dizanje su sjajne vežbe ako želite da izgradite leđa, ali ako ih radite istovremeno – oslabićete stisak, a to će uticati na intenzitet u drugim vežbama.

Izbegavajući trbušnjake i vežbe visokog intenziteta (čučnjevi i presing) odstranićete hronični umor i izbeći skolnost ka povredama.

Istezanje pogrešnog mišića u pogrešno vreme

Istežući mišić koji trenirate između serija, možete ga trajno oštetiti. Bolja ideja je da istežete mišiće koje taj dan ne radite. Istežite grudi na okvirima vrata umesto serije veslanja na latu i izgradićete jača leđa.

Radite vežbe koje vam ne prijaju

Visoki vežbači imaju hendikep kada dižu velike težine, zbog toga što su njihovi udovi predugi. Ako ste viši od 182 centimetra, pokušajte da smanjite opseg pokreta kada radite čučnjeve, benč pres ili zgibove da biste držali tenziju na mišiću koji trenirate. Na taj način stvorićete uslove da trenirate svoje najveće slabosti.

Ne koristite pravilno ponavljanja

Morate da menjate broj ponavljanja u vežbama.

Trenirajući trzaj opteretićete mišićna vlakna tako da ako ga radite kombinujte ga s manjim brojem ponavljanja. Vaši nožni mišići su stvoreni za izdržljivost, pa su serije od 12 i više ponavljanja poželjne.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar