Život
19.01.2022. 08:05
R. E.

Da li biste probali?

Najodvratniji sir na svetu je zapravo delikates (VIDEO)

Casu Marzu
Izvor: Shutterstock

"Pokvareni sir“, "najopasniji sir na svetu“, "truli sir“ neki su od načina da se opiše Casu Marzu, specifičan proizvod sa Sardinje koji u sebi ima žive crve!

Pravi se tako što se u kolutu sira Pekorino izdubi rupa kako bi sirna muva (piophila casei) u njega položila svoja jaja. Larve koje nastanu na takav način, izrastu u bele crve, veličine oko jednog centimetra.

Do trenutka konzumiranja, Casu Marzu može sadržati i nekoliko hiljada crva, koji fermentišu mleko svojom želudačnom kiselinom.

Iako je crve moguće odstraniti, mnogi ljubitelji ovog sira to ne čine jer tvrde da su crvi ukusni. Zbog te specifičnosti, ovaj proizvod je zabranjen za prodaju.

Odluka o zabrani proizvodnje je na snazi još od 1960. godine, ali se on i danas može naći u većini domaćinstava na Sardiniji, jer se smatra posebnom poslasticom. Zabrana je doneta nakon što je utvrđeno da crvi mogu da prežive i nakon što dospeju u želudac i izazovu oštećenja i infekcije. Ipak, ovaj sir se u Italiji jede vekovima i do sada nije dokumentovano da šteti zdravlju.

Služi se uz papirnu kesu u koju se stavljaju režnjevi sira i čeka se da crvi uginu. Za to vreme iz kese se čuje specifičan zvuk, koji verovatno nastaje tako što se crvi pomeraju po kesi dok se guše. Kada taj zvuk prestane, sir je spreman za konzumaciju. Oni koji su ga probali kažu da mu je ukus veoma intenzivan i da se satima zadržava u ustima.

Ako imate jak želudac, ovaj delikates možete kupiti isključivo na Sardiniji, "ispod tezge“, po ceni od 20 evra za kilogram.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Volite čvarke? Brzo će februar...
suhomesnato, hrana, čvarci, meso

Ukusni festival

14.01.2022. 22:05

Volite čvarke? Brzo će februar...

Tradicionalni Čvarak fest u Sivcu, biće održan 5. februara, najavila je opština Kula.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve