Život
20.11.2022. 17:10
R.E

50 godina kasnije

NASA ponovo hoće na Mesec

svemir, astronaut
Izvor: Shutterstock / Vadim Sadovski

Nova raketa krenula je na svoj debitantski let sa tri testne lutke, približavajući SAD velikom koraku ka vraćanju astronauta na Mesečevu površinu prvi put od završetka programa "Apolo“ pre 50 godina.

Ako sve prođe po planu, raketa će bespilotnu kapsulu osloboditi u široj Mesečevoj orbiti, nakon čega će se ta kapsula vratiti na Zemlju sletanjem u Pacifik negde u decembru.

Posle godina odlaganja i milijardi dolara u prekoračenjima budžeta, "Space Launch System“ raketa poletela je u nebo sa svemirskog aerodroma "Kenedi“ sa potiskom od 4 miliona kilograma i dostigla brzinu od 160 kilometara na čas u jednoj sekundi. Kapsula "Orion“ postavljena je na vrh, spremna da izađe iz Zemljine orbite prema Mesecu za manje od dva sata leta.

Lansiranju rakete prethodilo je više vraćanja sa mesta lansiranja zbog curenja goriva. S obzirom na to da se lansira sa Floride, raketa je u hangaru provela period kada su uragan "Ijan“ i tropska oluja "Nikol“ razarali jug Sjedinjenih Država.

Hiljade ljudi okupilo se kod svemirske luke, a još hiljade duž plaža i puteva iza kapije kako bi bili svedoci dugo očekivanog nastavka projekta "Apolo“, kada je 12 astronauta posetilo Mesec 1969. i 1972. godine. Ovom istorijskom događaju svedočilo je i mnogo onih koji su se okupili kod NASA centara u Teksasu i Alabami.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svemirski dron se vratio na zemlju posle 908 dana
1

Florida

13.11.2022. 11:01

Svemirski dron se vratio na zemlju posle 908 dana

Svemirska bespilotna letelica američke vojske X-37G je sletela u vazdušnu bazu Kejp Kanaveral u državi Floridi, posle gotovo dve i po godine boravka u orbiti, saopštio je američki proizvođač aviona Boing.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve