Život
07.04.2023. 13:05
Beta-AFP

Lansiran "Tempo"

Kakav je to instrument poslala NASA u svemir

1
Izvor: Beta / Florida Today / Craig Bailey

Sa Floride lansiran je satelit sa Tempom, novim instrumentom američke svemirske agencije (NASA) koji će moći da meri zagađenje vazduha iznad Severne Amerike, kako je navedeno, sat po sat i kvart po kvart. 

Ovaj instrument treba da omogući praćenje širenja zagađivača preciznije nego do sada, od njihovog izvora i celim putem dok ih širi vetar.

Njegova primena je višestruka - poboljšanje upozorenja stanovništevu u slučaju lošeg kvalitata vazduha, bolje određivanje mesta gde treba postavljati nove detektore na tlu ili pomoć u istraživanju o uticaju atmosferskh zagađivača na zdravlje.

Preko njega takođe može da se prati zagađenje izazvano požarima koji su sve češći zbog klimatskog zagrevanja.

Sateliti koji su do sada korišćeni za ovaj tip sakupljanja podataka u SAD su postavljeni na visini od oko 700 kilometara i prave krug oko Zemlje petnaestak puta dnevno.

Tempo, koji je težak nešto manje od 140 kilometara, će biti prikačen za satelit u geostacionarnoj orbiti na visini od više od 35.000 kilometara. On će se okretati oko Zemlje u isto vreme kada se ona okreće oko sebe same, što će mu omogućiti da se stalno nalazi iznad severnoameričkog kontinenta.

Satelit je poleteo na raketi Falkon 9 kompanije Spejseks iz Kenedi svemirskog centra na Floridi. 

On će se sam postaviti u orbitu, za šta će biti potrebno oko dve nedelje, rekao je Žan-Lik Freliger, potredsednik u Intelsatu. 

Tempo, koji će raditi najmanje dve godine ali skoro sigurno i mnogo duže, pridružuje se floti od oko 25 satelita NASA namenjenih posmatranju Zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Budućnost je stigla: Evo kako ćemo uskoro putovati u svemir
1

Pakujte se...

22.02.2023. 07:05

Budućnost je stigla: Evo kako ćemo uskoro putovati u svemir

Japanska kompanija koja se bavi razvojem svemirske tehnologije, Iwaya Giken, predstavila je novu kabinu za dve osobe, za koju tvrdi da može da leti na visini od 24 kilometara, otprilike do sredine stratosfere.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve