Život
03.04.2023. 20:50
Beta

NASA saopštila

ONI će leteti do Meseca!

1
Izvor: Beta/FR33763 AP / FRE

Američka svemirska agencija NASA objavila je imena četiri astronauta koji će leteti do Meseca krajem iduće godine, a među njima je i jedna žena.

Njih četvoro predstavljeno je tokom ceremonije koju je prenosila televizija iz Hjustona, centra astronauta u SAD i mesta gde je Kontrola misije.

Troje Amerikanca i jedan Kanađanin prvi će leteti na Nasinoj kapsuli Orion koja će biti lansirana raketom Svemirskog lansirnog sistema iz Kenedi centra, najranije krajem 2024. godine. To će biti prva misija na Mesec od 1972. godine.

Oni neće sleteti na Mesec niti će ući u lunarnu orbitu, već će kapsula leteti oko Meseca i vratiti se nazad na Zemllju, što je uvod u planirano sletanje na Mesec sa dva astronauta godinu dana kasnije.

Komandantu misije Ridu Vajzmanu pridružiće se Viktor Glover, Afroamerikanac, mornarički avijatičar, Kristina Koh (Christina Koch) koja drži svetski rekord za najduži let žene u svemiru, i Kanađanin Džeremi Hansen. Svi su svemirski veterani sem Hansena.

"Ovo je veliki dan, imamo toliko mnogo više da slavimo od naša četiri imena koja su danas objavljena", rekao je Glover.
 

To je prva posada koja leti na Mesec sa jednom ženom i nekim van SAD, i prva posada u Nasinom novom programu za Mesec nazvanom Artemis. Krajem prošle godine prazna kapsula Orion letela je do Meseca i nazad u dugo očekivanoj probi.

1
Izvor: Beta/NASA, CSA

Za vreme misije Apolo NASA je poslala 24 astronauta na Mesec od 1968. do 1972. godine. Njih 12 je sletelo na Mesec. Svi su bili vojno obučeni probni piloti osim Harisona Šmita sa Apola 17, geologa koji je zatvorio eru sletanja na Mesec zajedno sa pokojnim Džinom Cernanom.

Desetodnevna misija Artemis II testiraće Nasinu moćnu raketu Spejs lanč sistem, kao i sisteme za održavanje života na brodu Orion.

Prva misija Artemis završena je u decembru kapsulom Orion bez posade koja se bezbedno vraća na Zemlju nakon 25-dnevnog putovanja oko Meseca.

Ako ova 10-dnevna misija na Mesec prođe dobro NASA planira da dva astronauta slete na Mesec do 2025.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kamen s Meseca vraćen Kipru posle 50 godina
1

Poklon misije Apolo

09.12.2022. 15:15

Kamen s Meseca vraćen Kipru posle 50 godina

Sićušni komad kamena kojeg su američki astronauti doneli s Meseca, konačno je ponovo stigao na svoje odredište, na Kipar, gde je jednom već bio, ali je nestao pre pola veka.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve