Život
22.01.2022. 08:05
R. E.

Propisi su propisi

Ne farbajte vrapce, ne delite šifru za Netflix... i drugi zakoni za koje niste čuli

Ludi zakoni
Izvor: Shutterstock

Zakoni postoje s razlogom. Društvu je potreban red da bi funkcionisalo i bez zakona bi nastao haos.

Naravno da vam je jasno zašto nije dozvoljeno voziti automobil pod dejstvom alkohola ili zašto je krađa kažnjiva. Međutim, na svetu postoje neki zaista besmisleni zakoni. Mnogi će vas začuditi, a neki nasmejati.

Ovo su neki od najneobičnijih propisa:

Žvakaća guma je zabranjena u Singapuru. Dobro ste pročitali – u ovoj zemlji žvake su ilegalne od 1992. godine.

Oni koji prekrše ovaj zakon mogu biti kažnjeni zatvorom do dve godine i sa neverovatnih 100,000 dolara.

Žvakaća guma
Izvor: Shutterstock

Obrazloženje ovako strogog propisa je sledeće: Žvake su loše za životnu sredinu i stvaraju veliku količinu otpada jer je potrebno da prođe više godina dok se ne razgrade. U intervjuu za BBC, tadašnji premijer Singapura Li Kuan Ju, 2000. godine je izjavio da kome se zakon ne sviđa može da žvaće bananu.

Ako u Švajcarskoj odete u toalet tokom noći, morate sačekati jutro da pustite vodu. Naime, puštanje vode posle 22 časa, po švajcarskom zakonu se smatra uznemiravanjem komšija jer proizvodi mnogo buke.

U Australiji se novčano kažnjavaju oni koji sami menjaju sijalice. Protivzakonito je da taj posao obavi neko ko nije električar.

Ako nemate vremena da psa izvedete napolje makar tri puta dnevno, ni slučajno se nemojte preseliti u Turin u Italiji, jer biste mogli da platite kaznu od 500 evra. Italijani obožavaju životinje i u mnogim gradovima su zaštićene nizom različitih zakona.

pas
Izvor: Shutterstock

Dali ste nekome svoju šifru za Netflix? Dobro je da ne živite u Tenesiju, jer biste mogli da završite u zatvoru na godinu dana i da platite 2,500 dolara.

Najčudnije od svega je to što Netflix dozvoljava da se ista šifra koristi na četiri različita uređaja. Međutim, u Tenesiju se ovaj zakon odnosi na sve striming servise, pa čak i na kablovsku televiziju.

U Velikoj Britaniji ne smete biti pijani u kafani. Prema 12. odeljku Zakona o licenciranju iz 1872. godine "svako lice koje bude pijano u bilo kom licenciranom objektu biće kažnjeno“. Pijanstvo u kafani ili na bilo kom javnom mestu koštaće vas 200 funti.

Pijanstvo
Izvor: Shutterstock

Kada učite da vozite, instruktor će vas svakako upozoriti da ne skidate pogled sa puta, ali u Alabami su otišli korak dalje. Naime, u ovoj državi je zabranjeno voziti sa povezom na očima.

U američkoj državi Mičigen je ilegalno obojiti vrapca, pa ga zatim prodati kao kanarinca. Dakle, ako ste dovoljno vešti da uhvatite vrapca, držite ga mirno dovoljno dugo da ga obojite zelenom, plavom i žutom bojom, a zatim ga ponudite nekome ko želi da kupi kanarinca, sudiće vam se za krivično delo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve